Indové mají první vlastní fotky Marsu

Dillí - Indická vesmírná agentura dnes zveřejnila první snímek planety Mars, který pořídila její sonda Mangalján. Ta ve středu po desetiměsíční cestě od Země úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu kolem Marsu.

Indický list Hindu napsal, že sonda „poslala asi deset fotografií povrchu rudé planety, na nichž jsou vidět některé krátery“. Podle indických činitelů citovaných deníkem mají snímky „dobrou kvalitu“.

Fotoaparát byl prý prvním z přístrojů nesených indickým satelitem, který byl několik hodin po jeho vstupu na oběžnou dráhu kolem Marsu uveden do provozu.

Před Indií Marsu dosáhly sondy Spojených států, Ruska a Evropské vesmírné agentury ESA. Indická mise je ceněna i kvůli mimořádně nízkým nákladům. Vyšla na 74 milionů dolarů, což je téměř desetkrát méně, než stálo vyslání sondy MAVEN, kterou vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) navedli na oběžnou dráhu kolem Marsu v pondělí.

Sonda Mangalján o hmotnosti 1 350 kilogramů má nyní nejméně šest měsíců pomocí svých pěti přístrojů studovat atmosféru Marsu, jakož i jeho topografii a nerostné složení. Zejména má hledat důkazy o výskytu metanu, jehož přítomnost může naznačovat, že na nejbližším sousedovi planety Země jsou vhodné podmínky pro život.