Pákistánci stříleli na americké vrtulníky, nechtějí je na svém území

Islámábád - Americký boj s terorismem v Afghánistánu získává nové trhliny. Pákistánská armáda dnes silnou palbou donutila americké vojenské vrtulníky, aby se stáhly z hraničního pásma zpátky do Afghánistánu. Američané se pokoušeli stejně jako v posledních měsících proniknout na pákistánské území, kde se skrývají talibanští ozbrojenci.

Přestřelka v Jižním Vazíristánu začala podle svědků kolem půlnoci a trvala několik hodin. Washington i Islámábád tvrdí, že ke střetu jejich vojáků nedošlo. 

K incidentu došlo poblíž vesnice Angor Adda, v oblasti ovládané kmenovými svazy. Ve stejné zóně zasahovaly americké vrtulníky už začátkem tohoto měsíce, kdy si jejich útok na údajné povstalecké pozice vyžádal životy nejméně dvaceti civilistů. Následky náletu vyvolaly v Pákistánu mimořádně silnou nevoli, která vyústila diplomatickým protestem Islámábádu ve Washingtonu.

Velitelství pákistánské armády vydalo minulý týden strohé prohlášení, v němž upozorňuje, že Pákistán napříště nepřipustí, aby příslušníci cizích ozbrojených sil pronikali na území Pákistánu. Svrchovanost a územní celistvost Pákistánu budeme bránit ze všech sil, upozornilo prohlášení.

Pákistán je pro Spojené státy klíčovým spojencem v oblasti. Po odstoupení prezidenta Mušarafa se ale už tak nevýrazná spolupráce Islámábádu ještě zmenšila.

Útoky na pákistánském území prý schválil Bush

Americká armáda minulou středu připustila, že ve válce v Afghánistánu nevítězí. Velení uvedlo, že je nutné upravit strategii boje a zaměřit se na útočiště ozbrojenců v oblasti Pákistánu hraničící s Afghánistánem. Spojené státy letos podnikly na pákistánské straně hranice asi desítku raketových útoků z bezpilotních letounů, při nichž bylo zabito mnoho ozbrojenců, ale i civilistů.

The New York Times ve čtvrtek napsaly, že prezident George Bush v červenci tajně schválil příkazy, které poprvé umožňují americkým speciálním jednotkám provádět útoky na pákistánském území bez předběžného souhlasu pákistánské vlády. Američtí oficiální činitelé ale odmítli zprávu listu komentovat.