Afghánští vojáci zběhli z výcviku v USA, chtěli azyl v Kanadě

Washington – Tři afghánští vojáci, kteří zmizeli během výcviku ve Spojených státech, se pokusili dostat přes hranici do Kanady. Chtěli tam požádat o azyl. Tento týden přitom nejde o první případ.

Trojice afghánských vojáků zběhla ze cvičení v USA (zdroj: ČT24)

Afghánským vojákům se podařilo převézt své americké učitele. Jan Mohamed Araš, Mohamed Askarzada a Nuralah Aminjar byli v americkém Massachusetts na mezinárodním taktickém školení. V den volna vyrazili do nákupního centra, kde se po nich slehla zem. „Ochranka upozornila vedení výcviku, že zmizeli. Pak se zapojila policie, protože byli nezvěstní a nenahlásili se,“ sdělil James Sahedy z Národní gardy. 

Afghánci nebyli k nalezení víc než 24 hodin. Objevili se o 850 kilometrů dál poblíž Niagarských vodopádů na hraničním přechodu s Kanadou, kde chtěli požádat o azyl. 

Američané cvičí afghánské vojáky
Zdroj: ČT24

Tento týden jde už o druhý podobný afghánsko-kanadský sen. Nevyplnil se ani dvěma policistům, kteří absolvovali trénink boje proti drogovým dealerům ve Virginii. I jim se z něj podařilo nepozorovaně utéct. O pomoc žádali v uprchlickém centru v Buffalu. „Byli velmi upřímní a přímí. Našemu právnímu oddělení řekli, že chtějí do Kanady. V USA byli na tréninku, pak měli jet s americkým protidrogovým oddělením zpět do Afghánistánu. To ale nechtěli,“ konstatovala Shelly Schratzová z uprchlického centra Vive La Casa. 

Za útěk z tréninků sice vojákům ve Spojených státech nic nehrozí, přesto poslední trojici i nadále vyslýchá tamní policie. Žádost o kanadský azyl nikdo z nich nedokončil.

Vojenské cvičení, z něhož Afghánci zběhli, se konalo v rámci konference, již pořádala od roku 2004 řada zemí. Určena je „k podpoře spolupráce“ a pomoci ozbrojených sil z různých zemí, zejména ze Spojených států a zemí ve střední a jižní Asii. Letošní konferenci hostila massachusettská Národní garda. Zúčastní se jí celkem 200 vojáků z Afghánistánu, Pákistánu, Mongolska a Tádžikistánu, píše server Boston Globe.

Vydáno pod