Pochod pro kyjevskou juntu povolili, nám dělají problémy, stěžují si „Donbasovci“

Moskva – Na „protiústavní postup“ a „sabotáž“ ze strany moskevských úřadů si stěžují stoupenci proruských separatistů a tak zvaného Nového Ruska. Radnice metropole jim totiž opakovaně odmítla vydat povolení k pochodu Bitva o Donbas, který by se měl konat příští neděli s předpokládanou účastí 5 000 lidí. Pořadatelé protiukrajinského pochodu si v prohlášení stěžují, že o víkendu radnice naopak povolila demonstraci „sympatizantů kyjevské junty“.

Nedělní akce proti ruskému vměšování na Ukrajině, která podle médií přivedla do ulic Moskvy až 20 tisíc lidí, se uskutečnila pod heslem Pochod za mír. Od zahájení bojů šlo o první tak rozsáhlé vyjádření nesouhlasu. Kromě metropole vyšli lidé do ulic i v Petrohradu nebo Novosibirsku, tam ale demonstranty rozehnala policie. Na moskevské demonstraci se odpůrci ruského zásahu střetli i se stoupenci separatistů.

Novinářka Petra Procházková

„Kromě toho, že podzim a jaro jsou v Rusku tradičně obdobími, kdy se opozice projevuje masovějšími protesty, tak s trochou cynismu by šlo říct, že válka na Ukrajině vlastně dala ruské opozici příležitost ukázat, že není v tak tragické kondici, jako se o tom v posledních měsících mluví. Upřímně řečeno, to, co předvedla ruská opozice během neděle, ale svědčí spíš o tom, že ta kondice není úplně dobrá a jako masový protest by to neobstálo. Pro Kreml to dopadlo vlastně dobře.“

Na nedělní demonstraci se v Moskvě střetli odpůrci ruského zásahu na Ukrajině se stoupenci separatistů
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Pitalev Ilya

„Náměstek (moskevského) starosty Alexandr Gorbenko vědomě sabotuje náš mítink,“ útočí prohlášení na úředníka, který pochod stoupenců Nového Ruska zamítl. „Jediné, na co prý máme právo, je demonstrace na malém Suvorovově náměstí, které pojme nanejvýš 1500 lidí. Na naše akce přitom chodí až 10 000 stoupenců Nového Ruska a Donbasu,“ uvádí se v prohlášení. Gorbenko je podle organizátorů pochodu „sympatizantem kyjevské junty“ a jeho postup je protiústavní. „Radnice všechny naše návrhy odmítla, a popřela tak zákonné právo na pořádání pokojných demonstrací,“ řekl šéf organizačního výboru Alexej Živov.

Hnutí Bitva o Donbas na svém účtu na sociální siti VKontaktě připomíná, že sám Gorbenko se narodil a vyrostl ve Slavjansku – městu, které „hrdinně vzdoruje kyjevským nacistům“. „Co asi řeknou obyvatelé Slavjansku, který byl zcela rozbořen kyjevskými teroristy, o svém krajanovi, když podporuje kyjevské nacisty, již zničili jeho rodné město a páchají na místním obyvatelstvu skutečnou genocidu?“ píší Donbasovci.

Za Nové Rusko označují separatisté rozsáhlou oblast od Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny přes pobřežní regiony Azovského moře až po černomořskou Oděsu. Radikální velkoruští nacionalisté kladou hranice Nového Ruska až do Žitomyrské a Vinnycké oblasti na západě Ukrajiny.

V Moskvě se demonstrovalo proti zapojení Ruska na východní Ukrajině (zdroj: ČT24)