Naděje pro velryby: Japonsko u Antarktidy už lovit nebude

Portorož (Slovinsko) - Po dekádách decimování velryb přichází pro tyto mořské savce paprsek naděje. Odborníci z celého světa na konferenci ve slovinském letovisku Portorož jednali o zákazu „vědeckého“ zabíjení velryb u břehů Antarktidy, o němž letos rozhodl Mezinárodní soudní dvůr. Japonsko pro příští rok žádalo mimořádné povolení pro lov v této oblasti, po čtyřdenním maratonu jednání ale ustoupilo. Hlasování Mezinárodní velrybářské komise (IWC) zákaz lovu velryb u Antarktidy podpořilo.

Velryby mají jiskřičku naděje na přežití (zdroj: ČT24)

Zatímco Norsko nerespektuje mezinárodní moratorium na lov velryb z roku 1986, Japonsko se v tomto ohledu zaštiťuje právem na zabíjení těchto zvířat pro vědecké účely. Touto právní kličkou úmluvu obchází, třebaže velrybí maso často končí v Tokiu na jídelních stolech - a to i z Islandu, který je na opačném konci světa. Happy end pro velryby ale zatím není na pořadu dne - Japonci je stále mohou lovit v severní části Pacifiku.

Loni se oficiálně stalo obětí lovu téměř 1 600 velryb, v drtivé většině případů z komerčních nebo vědeckých důvodů. Podle IWC přes tisíc kytovců dohromady ulovily obě světové velrybářské velmoci, tedy Norsko (594) a Japonsko (417).

Údaje IWC pocházejí z přiznaného množství ulovených kytovců. Grónsko, spravované Dánskem, Rusko či USA přiznaly desítky úlovků vesměs na základě povolených kvót pro místní obyvatelstvo. Jde například o Eskymáky, pro něž moře představuje základní zdroj potravin. Originální zdůvodnění uvedla Jižní Korea, která ulovení 75 velryb za rok 2012 zdůvodnila „nehodami“.

Oceánolog Zdeněk Kukal v rozhovoru pro ČT uvedl, že je v otázce záchrany velryb optimista. Poznamenal, že největšího žijícího tvora na světě, plejtváka obrovského, žije na světě odhadem asi 450 kusů. Pokud se nebudou lovit oni, je přesvědčen, že se zachrání i ostatní druhy.