Před IS uprchlo do Turecka 100 tisíc Kurdů, další statisíce budou následovat

Ankara – Kvůli bojům mezi kurdskými bojovníky a ozbrojenci z hnutí Islámský stát, které zachvátily v posledních dnech syrské město Kobani a jeho okolí, uprchlo do Turecka již 100 000 lidí. OSN nedlouho předtím informovala o 70 000 uprchlících za posledních 24 hodin s tím, že se připravuje na příliv stovek tisíc dalších. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vyzval mezinárodní společenství, aby navýšilo svou pomoc syrským uprchlíkům v Turecku, kterých je nyní již 1,5 milionu.

Podle UNHCR jsou mezi kurdskými uprchlíky hlavně ženy, děti a starší lidé. Většina jich pochází ze města Ajn al-Arab (známého i pod kurdským názvem Kobani) a jeho okolí. Podle kurdského velitele přímo na místě se nyní islamisté dostali do vzdálenosti 15 kilometrů od města.

Podle svědků radikálové místním lidem při postupu od vesnice k vesnici stínají hlavy. „Spíše než válka je to genocida. (…) Dostanou se do vesnice a setnou hlavu jednomu či dvěma lidem a pak je ukazují vesničanům,“ řekl Ibrahim Binici, kurdský politik z Turecka, který je poslancem ze prokurdskou Demokratickou stranu lidu (HDP) a který město v sobotu navštívil. Dodal, že pět jeho kolegů poslanců plánuje držet hladovku před budovou OSN v Ženevě, aby svět přiměli k akci.

Kurdští uprchlíci v Turecku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (OSDH), která konflikt v Sýrii monitoruje z Londýna, střety mezi kurdskými bojovníky a islamisty pokračovaly celou noc na dnešek. Zahynulo při nich 10 radikálů a několik Kurdů. Ozbrojenci dosud obsadili nejméně 64 vesnic okolo Kobani, v bojích používají těžké zbraně a na jejich straně jsou tisíce bojovníků. V sobotu popravili nejméně 11 civilistů, včetně nejméně dvou chlapců, uvedla OSDH.

Většina syrských uprchlíků opustila své domovy zcela bez prostředků. Šli několik dní, než se dostali do Turecka. Hraniční přechody jsou naprosto zaplavené utečenci, jeden z přechodů – Kücük Kendirciler – byl uzavřen. Policie se tak prý snaží zabránit tomu, aby se do Sýrie dostali kurdští bojovníci z Turecka. U přechodu došlo kvůli napjaté situaci ke střetům Kurdů s bezpečnostními složkami, které proti protestujícím použily slzný plyn a vodní děla. Demonstranti prý na policisty házeli kameny. Podle prokurdských politiků byly dva lidé při protestech vážně zraněni.

Rusko vyzývá USA k respektování svrchovanosti Sýrie

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl svému americkému protějšku Johnu Kerrymu, že USA by měly při svém boji proti ozbrojencům z Islámského státu respektovat svrchovanost Sýrie. Uvedla to v prohlášení ruská diplomacie. Jde o další z reakcí Moskvy na plán prezidenta Obamy rozšířit nálety proti islamistům i do Sýrie. Lavrov zdůraznil, že „během plnění plánu Američany vedené koalice, který zahrnuje i použití síly, je potřeba striktně dodržovat nařízení OSN, normy mezinárodního práva a bezpodmínečně respektovat syrskou svrchovanost“.

Americký prezident Barack Obama minulý týden oznámil vystupňování leteckého tažení proti islamistům, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku s Sýrii. Během svého projevu v předvečer výročí útoků z 11. září 2001 rovněž uvedl, že Spojené státy mají v úmyslu podniknout nálety na radikály i v Sýrii. Rusové na to ihned reagovali s tím, že americké nálety proti islamistům v Sýrii bez souhlasu Damašku a mandátu OSN by představovaly akt agrese.

Ze Sýrie prchají lidé před islamisty (zdroj: ČT24)

Jak uvedla americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová, Američany chtějí v náletech proti radikálům v Sýrii podpořit i další země. Nechá prý ale na nich, aby samy oznámily, jaké bude jejich přesné zapojení do koalice. Jak uvedla, Američané nepůjdou do cílených náletů proti islamistům „sami, jestliže se prezident k těmto leteckým úderům rozhodne“.

Spojené státy nasadily své letectvo proti islamistům v Iráku v srpnu a omezovaly se pouze na západ a sever země. Od 8. srpna tam podnikly více než 160 náletů. Tento týden Američané poprvé zaútočili na pozice radikálů i poblíž Bagdádu. V pátek se pak k USA připojili s cílenými leteckými údery na islamisty i Francouzi. Prezident Francois Hollande nicméně vyloučil, že by zasáhli i v Sýrii.

Vydáno pod