Nigerijští povstalci dále útočí na ropné stanice, ráno zabili dva zaměstnance Shellu

Abuja - Třetím dnem pokračují boje mezi nigerijskými vojáky a povstalci z Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND), kteří v ranních hodinách v deseti motorových člunech zaútočili na ropnou stanici společnosti Royal Dutch Shell v Alakiri. Útok si vyžádal dvě oběti na životech, sto zaměstnanců muselo být evakuováno. Zařízení bylo poškozeno, není však jasné, do jaké míry to způsobí omezení jeho produkce.

Útok na svou ropnou plošinu potvrdila i americká petrochemická společnost Chevron. Podle bezpečnostních zdrojů při tom byli zabiti dva její zaměstnanci. Těžební společnosti v deltě upozornily mezinárodní lodě, aby do oblasti raději nevplouvaly.

Nigérie je společně s Angolou největším africkým producentem ropy, obyvatelstvo ale stále žije ve velké chudobě. MEND svaluje vinu především na petrochemické společnosti a požaduje, aby místním obyvatelům připadl přiměřený podíl ze zisku z těžby. Mnozí pozorovatelé však tvrdí, že povstalcům jde jen o vlastní obohacení.

Povstalci MEND udeřili o víkendu v deltě řeky Nigeru i na další těžební plošiny a zničili i několik ropovodů. Zprávy o přesném počtu mrtvých z třídenních bojů nejsou zatím známy. MEND uvedlo, že od soboty zabilo 22 vojáků a dalších sedm lidí. Značné ztráty v řadách povstalců hlásí také armáda. Nejmenované bezpečnostní zdroje hovoří o více než 100 mrtvých na obou stranách.

Rebelům se častými bombovými útoky na ropná zařízení podařilo v posledních dvou letech snížit dodávky ropy z Nigérie až o pětinu a napomáhají tak ke zvyšování světových cen energií. MEND o sobě dala poprvé vědět v roce 2005, kdy při útoku na ropovod firmy Shell zabila osm lidí.