Do Turecka prchají před Islámským státem desetitisíce Kurdů

Istanbul – Před postupujícími bojovníky z radikálního hnutí Islámský stát (IS) uprchlo za posledních 24 hodin do Turecka už 66 000 syrských Kurdů. Džihádisté už obsadili na severovýchodě Sýrie 60 kurdských vesnic a obklíčili město Ajn al-Arab. Turecká vláda v pátek kvůli přílivu kurdských uprchlíků ze Sýrie otevřela hranici. Dnes se také dostalo na svobodu všech 49 tureckých rukojmích, diplomatů a zaměstnanců tureckého konzulátu v severoiráckém Mosulu, které zadržovali bojovníci IS.

Na zhruba 30kilometrovém úseku syrsko-turecké hranice mezi Akcakale a Mursitpinarem bylo podle tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuse otevřeno osm přechodů, kudy přecházely tisíce Kurdů.

Bojovníci IS v noci dobyli další vesnice v okolí města Ajn al-Arab (známého i pod kurdským názvem Kobani), při střetech s kurdskými obránci bylo nejméně 18 islamistů zabito. Oznámila to exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která z Londýna monitoruje vývoj konfliktu v Sýrii. Osud 800 obyvatel vesnic obsazených IS zůstává podle OSDH nejasný. Nyní se islamisté údajně nacházejí asi 15 kilometrů od Kobani, uvedl jeden z kurdských velitelů přímo z místa.

Kurdové hromadně prchají do Turecka (zdroj: ČT24)

Podle svědků bojují kurdské jednotky proti džihádistům jen s lehkými zbraněmi. Příslušníci IS ničí všechna místa, kam dorazí, a zabíjejí místní obyvatelstvo.

Postup bojovníků IS na severovýchodě Sýrie vedl k výzvám o pomoc pro tamní Kurdy, kteří se obávají bezprostředně hrozícího masakru v Ajn al-Arabu. V pátek vyzval prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání mezinárodní společenství, aby využilo „všech možných prostředků“ na ochranu města Kobani před bojovníky z IS. Jak oznámila OSDH, přešlo z Turecka do Sýrie nejméně 300 kurdských bojovníků, aby se připojili ke kurdským milicím v Kobani a podpořili jejich boj proti džihádistům.

V Turecku se už podle údajů ankarské vlády zdržuje 1,2 milionu uprchlíků, kteří své domovy v sousední Sýrii opustili kvůli občanské válce. Kapacita příhraničních uprchlických táborů je už dlouho zcela vyčerpána, a tak žije přes milion syrských uprchlíků ze Sýrie v různých tureckých městech. Mnozí tam živoří na ulici, což vede ke stále častějším střetům s místními obyvateli.

IS pustil na svobodu 49 tureckých rukojmích zadržených v Mosulu

Všech 49 tureckých rukojmích, diplomatů a zaměstnanců tureckého konzulátu v severoiráckém Mosulu, které zajali na počátku června radikálové z IS, je opět na svobodě. Oznámil to turecký premiér Ahmet Davutoglu, odmítl ale prozradit podrobnosti o okolnostech propuštění tureckých občanů.

Premiér Ahmet Davutoglu s osvobozenými rukojmími
Zdroj: Depo Photos/ČTK/ABACA

Prezident Recep Tayyip Erdogan v prohlášení poděkoval právě premiérovi a jeho kolegům za „důkladně naplánovanou, pečlivě promyšlenou a tajně provedenou záchrannou noční operaci“. Tu údajně odvedla turecká zpravodajská služba MIT „svými vlastními metodami“. Turecká NTV uvedla bez uvedení zdrojů, že turecká strana nezaplatila za rukojmí výkupné.

Islamisté zajali 49 pracovníků tureckého konzulátu, včetně generálního konzula, příslušníků vojenských speciálních jednotek a několika dětí, při bleskovém obsazení Mosulu 11. června. Už na počátku července propustili radikálové z IS 32 tureckých řidičů, které zajali 9. června na severu Iráku.