Maďarský parlament zřejmě bude hlasovat o svém rozpuštění

Budapešť - Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány chce, aby dnes parlament hlasoval o svém rozpuštění. Podle něj se tak může vyřešit dlouhotrvající vnitropolitická krize. Pokud by poslanci hlasovali pro rozpuštění, čekaly by Maďarsko předčasné volby. Ty řádné se přitom mají konat v dubnu 2010.

Jak uvedla zpravodajka ČT Olga Baková, podle pozorovatelů je pravděpodobné, že parlament bude spíše hlasovat proti svému rozpuštění. Musela by ho totiž odsouhlasit celá opozice včetně liberálního Svazu svobodných demokratů (SZDSZ), který na rozpuštění parlamentu zájem nemá. V parlamentu mají liberálové 20 z 386 křesel, socialistických poslanců je 190. Předčasné volby by nejspíše vedly k porážce socialistů a svobodní demokraté by se podle průzkumů do parlamentu vůbec nedostali.

SZDSZ opustil vládní koalici na jaře kvůli rozdílným představám o reformách a o daňové politice. Gyurcsányova Maďarská socialistická strana nyní vládne s jejich souhlasem.

Gyurcsány oznámil, že jeho menšinová vláda odstoupí, pokud parlament nepřijme spolu s rozpočtem i daňovou reformu. Reforma by znamenala, že v příštích třech až čtyřech letech se zkrátí daně o 1200 miliard forintů (asi 116 miliard korun). SZDSZ ale reformu odmítá jako nespolehlivou a nedostatečnou.