Skotský předák končí: „Sen o nezávislém Skotsku nikdy nezemře“

Edinburgh – Skotský první ministr a šéf separatistů Alex Salmond se rozhodl rezignovat. Dlouhodobě se zasazoval o odtržení země od Británie. Voliči ale včera rozhodli, že Skotsko zůstane součástí unie. Britský premiér označil Salmonda za „politika velkého talentu a vášně“.

Šéf Skotské národní strany na listopadovém výročním sjezdu nepřijme nominaci na šéfa
strany. Poté odstoupí rovněž z čela skotské vlády. Devětapadesátiletý Salmond vedl nacionalisty dlouhých 20 let. To, že mohl zastávat post prvního ministra, označil za privilegium.

„Můj čas v roli lídra je téměř u konce. Kampaň ale pokračuje a tento sen (o nezávislosti Skotska) nikdy nezemře,“ uvedl Salmond. „Jsem nesmírně hrdý na kampaň Yes Scotland a na téměř 1,6 milionu voličů,“ dodal končící první ministr. Vhodných kandidátů na jeho post je prý celá řada.

Salmondova zástupkyně Nicola Sturgeonová, která je považována za favoritku na novou šéfku separatistů, už prohlásila, že si „nedovede představit větší privilegium, než vést národní stranu“.

  • Salmond: „Jak jsem říkal už během kampaně, tohle není o mně nebo o Skotské národní straně. Je to mnohem důležitější. Věc se má takto: referendum jsme prohráli, ale stále můžeme být politicky aktivní. Skotsko z toho stále může vyjít jako skutečný vítěz.“
  • Celé Salmondovo prohlášení v angličtině ZDE.

Šéf nacionalistů vyzval Skoty k jednotě

Salmond už ráno uznal neúspěch stoupenců nezávislosti. „Přijímám rozhodnutí lidu a vyzývám Skotsko, aby přijalo demokratický verdikt skotského lidu,“ uvedl a vyzval Skoty k jednotě. Podle něj bylo referendum a vysoká účast „triumfem demokratického procesu“.

Předseda britských labouristů Ed Miliband k Salmondovu odchodu řekl, že přes veškeré neshody, šéf skotských nacionalistů vždy říkal, co si myslí, a stál si za tím, v co věřil. Šéf skotských labouristů Johann Lamont pak konstatoval: „Alex Salmond udělal z malé opoziční strany stranu vládní. To on zařídil, že proběhne referendum o nezávislosti. Bezpochyby je to velká postava v politické historii Skotska.“ 

Na Salmondův odchod reagovala také šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová. Jeho rozhodnutí podle ní pomůže spojit země opět dohromady. „Jsem ráda, že chce Salmond zůstat politikem. Skotsko bude těžit z jeho zkušeností a posune se kupředu,“ podotkla Davidsonová.

Sliby splníme, avizoval Cameron

Britský premiér David Cameron dnes prohlásil, že sliby ohledně větších pravomocí skotského parlamentu budou dodrženy. Týkat by se měly především daní a výdajů. „Slyšeli jsme vůli skotského lidu,“ poznamenal premiér.

Podle konečných oficiálních výsledků hlasovalo proti skotské samostatnosti 55,3 procenta skotských voličů a pro 44,7 procenta. Účast v referendu dosáhla mimořádných 84,59 procenta.

Profil končícího lídra skotských separatistů Alexe Salmonda

  • Premiérem Skotska byl Salmond od 16. května 2007, kdy jeho Skotská národní strana (SNP) zvítězila ve volbách do skotského parlamentu a vytvořila menšinovou vládu.
  • Život se SNP spojil již za studií, její vedení převzal v roce 1990, s přestávkou mezi léty 2000 a 2004, kdy byl znovuzvolen; posunul ji více k obrazu sociální demokracie.
  • Salmond se narodil 31. prosince 1954 ve skotském Linlithgow, studoval na prestižní univerzitě St. Andrews ekonomii a historii. Nějaký čas pracoval v Royal Bank of Scotland a jako ekonomický poradce vlády.
  • Do politiky vstoupil v 70. letech 20. století, kdy v SNP vytvořil malou, ale hlasitou frakci, pročež byl v roce 1982 na chvíli vyloučen. O pět let později byl zvolen do britského parlamentu, kde zůstal až do roku 2010, od následujícího roku zasedá ve skotském parlamentu.
  • Ve Westminsteru ho jednou na týden vyloučili z dolní komory za vyrušování během projevu ministra financí; Salmond hlasitě protestoval proti zavedení takzvané daně z hlavy ve Skotsku.
  • Má přezdívku Wee Eck (Malý Alex) a je pověstný svým rebelstvím, nechybí mu ale politické schopnosti a vize.
  • Voliče si získával třeba rozhodnutím o zmrazení obecní daně či o zrušení poplatků za lékařské předpisy; kritici jeho kroky zpochybňovali otázkami, zda si je země může dovolit.
  • Je ženatý, s manželkou Moirou nemají děti.
  • Ve volném čase poslouchá country hudbu a je fanouškem kultovního seriálu Star Trek.