V Rusku napadli štáb BBC a smazali všechno, co natočil

Astrachaň (Rusko) - Neznámí pachatelé přepadli v Astrachani na jihu Ruska televizní štáb britské stanice BBC, který zde natáčel reportáž o ruských vojácích, údajně padlých u hranic s Ukrajinou. „Jak jsme jen vyšli z kavárny, přepadli nás nejméně tři agresivně naladění muži,“ vylíčil moskevský zpravodaj BBC Steve Rosenberg. Útočníci zbili kameramana, vzali mu kameru, rozbili ji a ujeli. Zatímco novináři čtyři hodiny vypovídali na policii, kdosi se vloupal do jejich automobilu a vymazal videozáznamy z paměťových karet a celý disk hlavního počítače.

BBC protestovala u ruských úřadů a vyzvala je, aby útok ostře odsoudily a zahájily vyšetřování. Astrachaňská policie po neznámých pachatelích pátrá. Štáb BBC je nyní zpátky v Moskvě a v bezpečí. Podle britské stanice byl útok součástí koordinované snahy zabránit akreditovaným novinářům informovat o legitimním tématu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý týden s odvoláním na údaje od ukrajinské rozvědky uvedl, že od uzavření příměří se z Ukrajiny již stáhlo 70 % ruských vojáků. Armáda také informovala, že od počátku ozbrojených srážek zahynuly údajně dva tisíce příslušníků ruské armády a dalších osm tisíc jich bylo zraněno. Moskva přitom popírá, že by se v konfliktu na východě Ukrajiny jakkoli angažovala. Ruští výsadkáři, zajatí minulý měsíc na Ukrajině a posléze vrácení do vlasti, podle Moskvy pouze zabloudili přes neoznačenou hranici.

Padlý ruský voják
Zdroj: ČT24

Incident se štábem BBC není první svého druhu. Koncem srpna byl v Pskovu přepaden a zmlácen opoziční politik Lev Šlosberg, který je současně ředitelem listu Pskovskaja gubernija. Ten jako první informoval o sérii srpnových pohřbů vojáků pskovské výsadkové divize, zřejmě zabitých během konfliktu na východě Ukrajiny. Zprávy regionálního listu o čerstvých hrobech se pak objevily i v celostátních médiích a terčem obdobných útoků se stali i další novináři zajímající se o ruské padlé.

Šlosberg se nenechal zastrašit a oficiálně požádal vojenskou prokuraturu, aby objasnila smrt 12 výsadkářů, nejspíše zabitých na Ukrajině. Politik podle Radia Svoboda žádá od prokuratury odpověď na čtyři otázky: na základě jakých rozkazů vojáci opustili posádku, za jakých okolností zahynuli, kdo je za jejich smrt odpovědný a zda jejich rodiny dostanou odškodné.

Proruští separatisté tento týden v Doněcku na několik hodin zadrželi také zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanku. Incident se stal v době, kdy se Pohanka vydal prověřovat zprávy, že proruští radikálové obsadili budovu českého konzulátu v Doněcku, která je už několik měsíců mimo provoz. Zničení záznamových zařízení ze strany ozbrojenců se v březnu na Krymu nevyhnul ani zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Vydáno pod