Separatisté v Doněcku zadržovali zpravodaje ČRo

Kyjev/Simferopol/Doněck - Proruští separatisté dnes v Doněcku na několik hodin zadrželi zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanku. Incident se stal v době, kdy se Pohanka vydal prověřovat zprávy, že proruští radikálové obsadili budovu českého konzulátu v Doněcku, která je už několik měsíců mimo provoz. Pohanka podle rozhlasu z místa ohlásil, že konzulát je pod kontrolou separatistů, kteří ho krátce poté zadrželi.

Informace o současném stavu konzulátu v Doněcku jsou nejasné. Vzbouřenci v neděli večer do budovy sídla českého konzulátu sice pronikli, budovu ale krátce nato opustili, tvrdí doněcký generální konzul Ondrej Morávek. „Vstoupili tam v neděli večer, prošli budovou a odešli. Od té doby v budově nejsou,“ říká Morávek, který se od květnové evakuace mužské části úřadu zdržuje v Kyjevě. Ženy a děti české ministerstvo zahraničí z válkou tvrdě postiženého Doněcku odvolalo už dříve.

Nicméně podle Morávka je obsazen polský konzulát, který se nachází v sousedství českého. Diplomat se odvolává na informace ostrahy, která má objekty střežit. Polsko svůj konzulát v Doněcku vyklidilo v červnu.

Podle prohlášení ukrajinského mluvčího Lysenka „teroristé“ v pondělí kromě českého a polského konzulátu okupovali i další objekty ve městě, například oblastní hospodářský soud. Zmocnili se rovněž sportovního komplexu Olympijskij.

Doněck je navzdory už deset dní trvajícímu příměří místem těžkých bojů. Exploze zaznívají zejména ze severní části města sousedící s mezinárodním letištěm. Právě letištní terminál je jediným místem v Doněcku, které je pod kontrolou ukrajinské armády. Z dříve milionového města podle ukrajinských médií kvůli válce většina obyvatel uprchla.

Voják
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Vadim Ghirda

Rusko hodlá posílit své jednotky na Krymu

Vzhledem k situaci na Ukrajině a k oznámenému posilování sil NATO při ruských hranicích bude Rusko zvyšovat stavy svých vojsk na Krymu. Na schůzi vedení ruského ministerstva obrany to dnes řekl šéf resortu Sergej Šojgu. Po březnovém „začlenění Krymu do Ruské federace“ se zostřila situace na východě Ukrajiny, zvýšila se i zahraniční vojenská přítomnost v bezprostřední blízkosti ruských hranic, konstatoval Šojgu. Úkolem ministerstva je teď podle něj realizovat plán na zvýšení bezpečnosti státu v oblasti Krymu do roku 2020.

Rusko v krymském přístavu Sevastopol už dlouhá desetiletí udržuje námořní základnu, která je sídlem jeho černomořské flotily. Po krymském záboru Moskva opakovaně kritizovala zvýšenou přítomnost amerických válečných lodí v Černém moři, které Pentagon do oblasti vyslal jako signál solidarity s členskými státy NATO Rumunskem a Bulharskem.

NATO další zbrojení na Krymu kritizuje. „Takový krok může pouze zvýšit napětí, což ohrozí nynější příměří a také bezpečnost regionu, kterou ruské akce již vážně narušily,“ uvedla mluvčí Severoatlantické aliance.

Krymští Tataři
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Centrálu krymských Tatarů v Simferopolu obklíčila ruská policie

Ruská policie provedla razii v sídle neoficiálního parlamentu krymských Tatarů v Simferopolu a pronikla do redakce tatarského ústředního tiskového orgánu Avdet. Ukrajinskou vlajku, která byla na budově „medžlisu“ vyvěšena, policisté strhli, sídlo parlamentu obklíčili a nikoho dovnitř nepouštějí. Ministerstvo vnitra k akci neposkytlo žádné vysvětlení.

Na Krymu, který Rusko anektovalo, žije několik set tisíc krymských Tatarů, potomků obyvatel středověkého chanátu. S březnovou ruskou okupací se Tataři nesmířili a jejich obavy z rusifikace a náboženského a etnického útlaku sílí. Neoficiální vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev žije na Ukrajině a na Krym se z rozhodnutí ruských úřadů vrátit nesmí.

Represe proti krymským Tatarům zesílily minulý týden v souvislosti s ruskými nedělními komunálními volbami. Domácnosti krymskotatarských aktivistů prohledávala policie ve snaze objevit „podvratnou“ literaturu. Skandál vyvolal incident v jisté krymské tatarské škole, kterou před volbami navštívila delegace ruských úředníků a žáci ji uvítali ukrajinskou národní hymnou.

Ukrajinští i evropští poslanci ratifikovali asociační dohodu (zdroj: ČT24)