Irák dostane v boji proti radikálům širokou podporu

Paříž - Účastníci mezinárodní konference v Paříži se dohodli na široké podpoře Iráku v boji proti islámským radikálům. Pomoc bude poskytnuta všemi prostředky, mezi nimiž budou i prostředky vojenské. Francouzský prezident Francois Hollande řekl, že globální hrozba, jakou Islámský stát představuje, vyžaduje globální reakci.

Irácký prezident Fuád Masúm požádal v Paříži o rychlou pomoc. „Přejeme si intervenci především na logistické úrovni a zejména intervenci vedenou vojenskými prostředky. Nepotřebujeme vojáky, kteří budou bojovat na iráckém území. Potřebujeme leteckou pomoc a je jí zapotřebí rychle. Bude-li se s ní otálet, je možné, že radikálové obsadí další území a stanou se ještě větší hrozbou,“ sdělil irácký prezident.

USA sestavují širokou koalici, která má pomoci bojovat proti IS v Iráku a také v Sýrii. Může mít až 40 členů, mezi nimiž bude desítka arabských států. Írán účast na této spolupráci odmítl, ačkoli je hlavním spojencem jak Bagdádu, tak Damašku.

Francie vyslala letadla na průzkum

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius upozornil, že svět stojí před teroristickou hrozbou a že je jeho povinností se proti ní bránit. „Zodpovědný politik musí zvážit nejen cenu za určitou akci, ale také cenu za nečinnost. Nedělat nic by v případě těchto teroristů, těchto hrdlořezů znamenalo říci jim: 'Jen pokračujte, máte volné pole',“ prohlásil Fabius.

Francouzský prezident Francois Hollande se snažil vyzdvihnout umírněnou syrskou opozici, která je zatlačena do pozadí islámskými radikály. „Chaos je pro ně (IS) výhodný. Proto musíme podpořit ty, kteří jsou schopni vyjednávat a činit kompromisy ve prospěch budoucí Sýrie. Pro Francii jsou to právě síly demokratické opozice,“ řekl Hollande. 

Do boje proti IS v Iráku jsou od začátku srpna zapojena americká útočná letadla, Francie dnes vyslala poprvé své letouny ze základny ve Spojených arabských emirátech k pozorovací misi.

Islámský stát
Zdroj: ČT24

Zaorálek: Radikálové vyhlašují válku nejen Iráku, ale i Evropě

Česká republika spolupracuje se zástupci centrální irácké vlády, ale i představiteli iráckého Kurdistánu v řadě oblastí. „Jde jednak o dodávky vojenského materiálu, ale i obchodní spolupráci. V současné době jednáme o možnosti dodávek letounů L-159, ale i automobilů Tatra,“ upřesnil Zaorálek. Jak dodal, Češi mají velký zájem o to, aby se čelilo velkému nebezpečí, kterému jsou Iráčané vystaveni. „Dobře se ví, že tento útvar, kterému Arabové nechtějí říkat Islámský stát, … představuje úplně nový typ nebezpečí v naší bezprostřední blízkosti. Vyhlašují válku nejen Iráku, ale Evropě samotné. Připadá nám nutné na to reagovat,“ uvedl český ministr zahraničí. Arabové Islámský stát označují raději jeho původním názvem Islámský stát v Iráku a Levantě, která je z dřívějška známá jako ISIL, v arabštině DAIŠ.

Podle Zaorálka chtějí Češi Iráčanům rovněž nabídnout výcvik tamějších bezpečnostních složek a pomoc při budování záchranného systému. „V této chvíli rozhodně nezvažujeme žádnou přímou vojenskou účast na té operaci (proti Islámskému státu),“ uzavřel šéf české diplomacie.