NATO pořádá manévry na západě Ukrajiny, Moskva protestuje

Kyjev - Na západě Ukrajiny začaly desetidenní manévry, do nichž se má zapojit 1 300 vojáků z USA, Německa, Británie a několika dalších zemí NATO. Kromě aliančních jednotek se mají do cvičení Rapid Trident-2014 zapojit i jednotky z Ázerbájdžánu, Gruzie a Moldavska. Moskva označuje manévry za provokaci.

Cvičení, které se uskuteční ve vojenském prostoru Javoriv u polských hranic, má trvat deset dnů. Ukrajinský tisk poznamenal, že manévry přivedly na ukrajinské území první americké vojáky od začátku separatistického povstání na východě země.

Prostor pro vojenské cvičení 15 zemí se nachází asi 1 200 kilometrů od východoukrajinského Donbasu, kde navzdory oficiálně přijatému příměří pokračují boje mezi ukrajinskými vládními vojáky a proruskými rebely.

Na Ukrajině začalo desetidenní cvičení Rychlý trojzubec (zdroj: ČT24)

„V současné době proti nám stojí protivník, který má jednu z nejsilnějších armád světa a také jaderné zbraně,“ prohlásil na úvod manévrů ukrajinský důstojník Oleksandr Spivak s poukazem na Rusko.

Moskva proti cvičení už počátkem září oficiálně protestovala a označuje je za provokaci. „Cvičení svědčí o absolutní podpoře, kterou NATO poskytuje kyjevským neofašistickým a extremistickým silám včetně bojovníků Pravého sektoru,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Během manévrů má být mimo jiné nacvičováno zneškodňování improvizovaných výbušnin či organizace hlídek. 

Vydáno pod