Sociální demokraté vyhráli švédské volby, překvapil zisk krajní pravice

Stockholm - Opoziční Švédská sociálnědemokratická strana vyhrála nedělní parlamentní volby, poznamenané vzestupem krajní pravice. Premiér Fredrik Reinfeldt už uznal porážku a ohlásil, že podá demisi. „Švédský lid rozhodl. V důsledku toho v pondělí podám demisi,“ řekl svým stoupencům premiér, který stál v čele středopravé vlády od roku 2006. Reinfeldt také oznámil, že odstoupí z čela své konzervativní Umírněné koaliční strany, která získala jen necelou čtvrtinu hlasů, oproti 30 procentům před čtyřmi lety.

Po sečtení téměř 99 procent hlasů vedou sociální demokraté s 31,2 procenty hlasů, což znamená, že vůdce strany Stefan Löfven bude pravděpodobně pověřen sestavením nové vlády. Jeho misi však zřejmě zkomplikuje pozoruhodný vzestup radikálně pravicových Švédských demokratů. Ti se podle agentury AFP stávají třetí nejsilnější švédskou politickou stranou se ziskem přibližně 13 procent hlasů, zatímco v minulých volbách před čtyřmi lety dostali 5,7 procenta.

„Jsme teď pány hry. Je zjevné, že ostatní (strany) na nás od nynějška budou muset brát zřetel. Je třeba vládnout zemi, a to bude těžké, pokud nebudou ochotni s námi mluvit,“ prohlásil vůdce této protipřistěhovalecké strany Jimmie Åkesson.

Sedm ostatních parlamentních stran až dosud vylučovalo jednání se Švédskými demokraty, kteří by podle projekce veřejnoprávní televize SVT měli v parlamentu posílit z 20 na 47 poslanců.

Muž ve volební místnosti v Göteborgu si vybírá z kandidátek
Zdroj: ČTK/AP/Adam Ihse

Koalice sociálních demokratů se Zelenými a Levicovou stranou by měla získat 160 mandátů, zatímco čtyři středopravé strany 142. K dosažení parlamentní většiny je zapotřebí nejméně 175 mandátů.

Levicová Feministická iniciativa se ziskem 3,1 procenta hlasů zůstala pod čtyřprocentním prahem, jehož překonání je podmínkou pro vstup do parlamentu.

Löfven zahájí koaliční rozhovory nejprve se Zelenými

Jako pravděpodobně nový vůdce země se bude Löfven moci opřít o dobrý stav ekonomiky a veřejných financí, ale čekají jej složitá jednání o sestavení vlády. Další výzvu představuje i nespokojenost mnoha Švédů s velkorysou přistěhovaleckou politikou, z niž zřejmě pramení úspěch krajní pravice.

Löfven před svými přívrženci již ohlásil, že je připraven pustit se do sestavování nové vlády a že koaliční rozhovory zahájí se Zelenými. Nabídl rovněž nataženou ruku „ostatním demokratickým stranám“, které by byly ochotné s ním spolupracovat, s výjimkou Švédských demokratů. Vyjednávání s krajní pravicí vyloučil.

Reinfeldtova éra skončila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod