Ukrajina staví zábrany na hranicích s Ruskem, příměří bylo opět přerušeno

Kyjev - Ukrajina začala budovat ochranné a výstražné systémy na hranicích s Ruskem, které mají v budoucnu znemožnit pronikání ozbrojenců a ruských vojenských „dobrovolníků“ na ukrajinské území. Podle informace kyjevské Rady národní bezpečnosti a obrany bude součástí složitého a nákladného zařízení 1 500 kilometrů komunikačních linií, 8 000 okopů pro speciální techniku a 4 000 pozorovacích stanovišť. Délka pozemní ukrajinsko-ruské hranice přesahuje 1 500 kilometrů. Ukrajinští představitelé dnes navíc potvrdili, že některé země NATO začaly ukrajinským jednotkám dodávat zbraně.

Za nejcitlivější sektor označuje Kyjev hranici mezi Ruskem a Doněckou a Luhanskou oblastí, která je dlouhá přes 400 kilometrů. Budování hraničních zábran ale začalo mimo oblast bojové zóny, první výkopové práce byly zahájeny v Charkovské oblasti. Samotný Donbas, který je od dubna místem proruského povstání separatistů, přijde podle ukrajinské vlády na řadu po urovnání konfliktu.

Základem se má stát příkop široký čtyři a hluboký dva metry, který bude doplněn pozorovatelnami s elektronikou. Na hranicích Donbasu má navíc jít o systém zátarasů se signalizačními přístroji schopnými varovat před nebezpečím i v noci. K práci na budování hraničních příkopů chce ukrajinské ministerstvo vnitra povolat nezaměstnané.

V Doněcku se bojuje, Luhansk se ze střetů vzpamatovává
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Zurab Dzhavakhadze

Při financování náročného procesu Ukrajina podle premiéra Arsenije Jaceňuka počítá se zahraniční pomocí. Peníze má Kyjev jen pro budování první etapy, podle Jaceňuka vláda zatím uvolnila na budování hraničních zařízení prvních 100 milionů hřiven (přes 160 milionů korun).

Ukrajinská armáda obvinila proruské povstalce z ohrožování mírového procesu

Podle agentury AFP dnes bylo příměří opět porušeno ostřelováním doněckého letiště, které je, na rozdíl od samotného města, pod kontrolou ukrajinských vládních sil.
 
„Teroristické akty ohrožují mírový plán ukrajinského prezidenta“ Petra Porošenka, řekl dnes armádní mluvčí Volodymyr Poljovyj, podle něhož vzbouřenci útočí na armádní kontrolní stanoviště. Poljovyj dnes novinářům řekl, že ukrajinští vojáci v noci na dnešek odrazili útok asi 200 bojovníků na doněcké letiště. Na straně armády podle něj nebyly žádné oběti.

  • Zástupci ukrajinské armády a povstalců si dnes nedaleko Doněcku vyměnili další skupinu zajatců. Podle sdělení separatistů z každé strany vyšlo na svobodu 73 zadržovaných bojovníků.

Ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej dnes řekl, že některé země NATO začaly ukrajinským jednotkám dodávat zbraně. „Proces předávání běží,“ řekl Heletej televizní stanici 5. kanal. Také ministr zahraničí Pavel Klimkin podle agentury DPA potvrdil, že se jedná o dodávkách zbraní. „A řeknu vám zcela upřímně, že jde o více než pět zemí. Je jich hodně,“ řekl Klimkin.

V napjaté atmosféře se USA a další státy NATO chystají v pondělí zahájit na Ukrajině manévry s účastí zhruba 1 300 vojáků.

Vydáno pod