V domě Woodrowa Wilsona jsou k vidění i hodinky od Masaryka

Washington - Výročí první světové války připomíná výstava obrazů ve washingtonském domě jednoho z hlavních aktérů tohoto konfliktu, amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Ten se do domu nastěhoval v roce 1921, hned poté, co ukončil své působení v Bílém domě.

Výstava má ukázat lidský rozměr válečného konfliktu (zdroj: ČT24)

Woodrow Wilson první světovou válku ukončil, stoleté výročí ale některé její hrůzy do jeho domu vrátilo. Výstava má ukázat lidský rozměr konfliktu. Od pohledu ze vzduchu, který do té doby lidé nezažili, po vztah vojáka a umírajícího koně.

Z českého pohledu jsou v domě asi nejzajímavějším artefaktem hodinky, které Wilsonovi daroval Tomáš Garrigue Masaryk, a to jako symbolické poděkování za pomoc při vzniku Československa. Byť se oba státníci viděli v životě jen několikrát, vzájemně se respektovali a v lecčems si byli podobní. Třeba v tom, že oba po dlouhou dobu působili na akademické půdě. Wilson ostatně dodnes zůstává jediným z amerických prezidentů, jemuž se povedlo získat doktorát (z politických věd).

Robert Enholm, ředitel domu Woodrowa Wilsona: „Je to mimořádně pozoruhodný kus. Jde o hodinky, které ukazují čas v různých městech světa. Je to určitě vhodný dárek prezidentu Wilsonovi, který byl ve své orientaci tak mezinárodní.“

Wilson se stal též prvním prezidentem Spojených států, jenž v úřadu zavítal do Evropy. V Paříži ho v roce 1919 jako mírotvůrce vítaly miliony lidí. Tohle už je dávno pryč. Jeho dům ve ale nabízí cestu časem - vše se tu totiž zachovalo víceméně stejně jako před sto lety.

Woodrow Wilson byl prezidentem USA v letech 1913-1921
Zdroj: ČTK/PA