Podle Putina nebude Rusko cenit zuby a zároveň počítat škody

Dušanbe - Kreml schválí jen takové odvetné sankce proti Západu, které prospějí ruské ekonomice. Během pobytu v tádžické metropoli Dušanbe to dnes prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. „Ukazovat svaly a cenit zuby, a přitom počítat škody, to Rusko dělat nebude,“ zdůraznil.

Putin reagoval na nový balík sankcí EU, který dnes vstoupil v platnost. Ruská vláda se nyní nad odvetou proti novým západním sankcím zamýšlí, řekl ruský prezident. „Budou-li zavedeny, pak jenom tak, aby vytvořily pro nás samotné lepší podmínky,“ uvedl Putin a jako příklad uvedl embargo na dovoz evropských potravin, které Rusko v srpnu vyhlásilo odvetou za předešlý balík sankcí EU. „Jaké kroky to budou a budou-li vůbec nějaké, to ať posoudí vláda a předloží návrhy,“ dodal.

  • Podle kremelského poradce Andreje Belousova se ruská protiopatření mohou týkat embarga na dovoz automobilů a některých druhů spotřebního zboží, například textilních výrobků.

Nové sankce EU, které dnes vstoupily v platnost, vyhlížejí podle šéfa Kremlu podivně a ve skutečnosti podkopávají mírový proces, který se už na Ukrajině projevuje. „Jsme dlouhodobě přesvědčeni, že sankce jako nástroj zahraniční politiky nefungují a prakticky nikdy nevedou k žádoucímu výsledku, dokonce i když se týkají malých zemí. Politika sankcí jisté škody způsobuje, ale i těm, kdo je zavedou,“ řekl Putin.

Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev: „Nejnovější kolo sankcí poskytuje důvod pro odvolání k WTO. A my se odvoláme.“

Putin: Poslanci si budou méně vyhřívat panděra v zahraničních lázních
 
"Před časem jsem telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a následně jsem navrhl plán mírového řešení konfliktu. Naše stanoviska byla do
značné míry shodná,„ konstatoval ruský prezident. “Plán se pak stal základem mírových dohod dojednaných na setkání v běloruském Minsku. Je třeba s uspokojením říct, že proces začal," uvedl.

Petro Porošenko a Vladimir Putin
Zdroj: ČT24

Rozšíření jmenného seznamu osob, které jsou sankcím EU vystaveny, Putina nijak netrápí. „Čím méně se naši úředníci a šéfové velkých podniků budou toulat v cizině a budou se místo toho starat o aktuální problémy, tím lépe. Totéž platí pro poslance Státní dumy, kteří se musejí častěji věnovat svým voličům, než aby si vyhřívali panděra někde v zahraničních lázních,“ řekl Putin.