Let MH17 asi sestřelili, usoudila po dvou měsících nizozemská prokuratura

Amsterodam - Malajsijské letadlo, které se v červenci zřítilo nad východní Ukrajinou, bylo s „nejvyšší pravděpodobností“ sestřeleno. Prohlásil to šéf nizozemské prokuratury Fred Westerbeke, který na vyšetřování katastrofy dohlíží. V úterý Nizozemsko zveřejnilo předběžnou zprávu, v níž jako příčinu pádu uvádí zasažení letadla „množstvím vnějších objektů s vysokou energií“. Nehodu letu MH17 nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě.

Nizozemský bezpečnostní úřad OVV, který se tragédií zabývá, v předběžné zprávě přímo neuvádí, že Boeing 777 sestřelila protiletadlová raketa odpálená ze země, nicméně jejich zjištění tento závěr naznačují. Výsledky podrobnějšího zkoumání mají být připraveny do nadcházejícího jara. Vyšetřovatelské verzi sestřelení letadla se podle Westerbeka nyní dostává „nejvyšší pozornosti“.

Letadlo na lince Amsterodam - Kuala Lumpur vyletělo ve čtvrtek 17. července ve 12:14, v Malajsii mělo přistát příští den ráno. Po čtyřech hodinách přestal stroj v desetikilometrové výšce komunikovat. Zřítil se nedaleko vesnice Grabovo ve východoukrajinské Doněcké oblasti. Pád nikdo nepřežil. Na palubě byli lidé 12 národností, nejvíce obětí pocházelo z Nizozemska. Svět zaplavila vlna smutku, solidarity, ale i protestů.

Trosky letadla, těla obětí a jejich zavazadla pokryly plochu 20 kilometrů čtverečních oblasti, kterou kontrolují proruští separatisté. Na ně padlo také hlavní podezření, že mají v sestřelení letadla prsty. Obviněno bylo i Rusko, které údajně rebelům dodalo rakety i potřebnou obsluhu. Rebelové i Rusko naopak ze střelby obviňují Kyjev, Moskva navíc tvrdí, že malajsijské letadlo sledoval i ukrajinský bitevník. Je pravděpodobné, že letadlo bylo sestřeleno raketou země-vzduch BUK, jež používá ruská i ukrajinská armáda.

Vydáno pod