Obama: USA se nebudou rozpakovat udeřit v Sýrii proti radikálům

Washington – Americký prezident Barack Obama dnes v noci v ohlášeném projevu představil další postup Spojených států vůči tzv. Islámskému státu. Zdůraznil, že teroristy tolerovat nebude, a zároveň dodal, že právě Spojené státy by měly stanout v čele široké mezinárodní koalice, která proti islamistům vzniká. V Iráku by nově mělo působit asi 1 500 amerických vojáků – pomáhat budou s výcvikem i obranou ambasády v Bagdádu. Obama chce také nově pomoci s výcvikem umírněným syrským povstalcům, kteří bojují nejen proti Islámskému státu, ale i proti prezidentovi Bašáru Asadovi.

Spojené státy se nebudou rozpakovat udeřit v Sýrii proti radikálům z hnutí Islámský stát (IS), prohlásil americký prezident Barack Obama. Také řekl, že do Iráku vyšle 475 vojenských poradců, kteří se ale bojových operací nezúčastní. Americká armáda prozatím podniká nálety na radikály z IS v Iráku. „Dal jsem jasně najevo, že dopadneme teroristy, kteří ohrožují naši zemi, ať jsou kdekoli,“ řekl Obama v projevu. „To znamená, že se nebudu rozpakovat podniknout akci proti ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě, nyní vystupuje jako IS) v Sýrii, stejně jako v Iráku,“ prohlásil. Jak dlouho mají operace trvat, Obama nespecifikoval. Uvedl jen, že „rakovina, kterou je potřeba vymýtit, se bude odstraňovat dlouho“.

Barack Obama, prezident USA:

„Nebudeme váhat s podniknutím akcí proti Islámskému státu v Sýrii a stejně tak v Iráku. (…) Zadruhé, zvýšíme naši podporu silám, které proti těmto teroristům bojují na zemi. V červnu jsem nasadil několik stovek vojenských poradců v Iráku, aby tu zjistili, jak můžeme nejlépe podpořit irácké bezpečnostní složky. Teď, kdy tyto týmy dokončily svou práci a Irák jmenoval svou vládu, tam pošleme 475 dalších. Jak už jsem řekl dříve, americké složky nebudou na bojové misi. (…) Je potřeba, aby pomohly iráckým a kurdským silám s tréninkem, zpravodajskou službou a vyzbrojováním.“

Obama vysvětlil, že tento postoj vychází z jádra jeho prezidentských principů. „Pokud ohrozíte Ameriku, nenajdete nikde bezpečí,“ dodal. Šéf Bílého domu rovněž oznámil, že USA posílají do Iráku 475 vojáků, kteří budou pomáhat s výcvikem a vyzbrojováním iráckých a kurdských jednotek. Nově tak bude v Iráku působit asi 1 500 amerických vojáků. Zhruba 750 z nich je nasazeno k ostraze amerického velvyslanectví v Bagdádu. Zapojení amerických jednotek do bojových operací v Iráku Obama opakovaně vyloučil.

Americká strategie boje proti IS má celkem čtyři body. Prvním z nich jsou systematické letecké údery nejen v Iráku, ale i Sýrii. Dalším je pak zvýšení podpory pro síly, které s islamisty bojují na zemi. Součástí tohoto kroku je vyslání amerických instruktorů do Iráku. Třetím bodem je nadále využívat protiteroristickou infrastrukturu, aby se podařilo teroristy odříznout od zdrojů peněz, nebo zlepšit práci tajných služeb. Posledním bodem je humanitární pomoc, v jejíž distribuci chtějí Američané pokračovat.

Radikálové z Islámského státu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Obama pošle zbraně umírněným syrským povstalcům

Obama také řekl, že Washington bude v tažení proti IS úzce spolupracovat s novou iráckou vládou a že USA budou stát v čele široké mezinárodní koalice, která proti islamistům vzniká. Americký prezident chce nově cvičit a vyzbrojovat umírněné syrské povstalce, kteří bojují proti tamní autoritářské hlavě státu Bašáru Asadovi i proti radikálům z IS. Vyzval proto zákonodárce, aby novelizovali příslušný zákon, který by to umožnil.

List The New York Times již ve středu uvedl, že demokratičtí senátoři pracují na zákonu, který by armádě USA výslovně povolil cvičit zahraniční jednotky pro boj proti radikálům z IS. Zatím není jisté, zda by se tento výcvik konal například přímo v Sýrii. Reuters nicméně s odvoláním na vysokého vládního činitele uvedl, že Saúdská Arábie poskytne k výcviku syrských rebelů své území.

Obamovy plány podpořil i vůdce syrské exilové opozice

Obamovu strategii boje proti islamistům už podpořil i vůdce opoziční exilové koalice Hádí Bahrá. „Syrská koalice… je připravena a je ochotná spolupracovat s mezinárodním společenstvím nejen za účelem porážky ISIS, ale také kvůli tomu, aby se syrský lid zbavil tyranie Asadova režimu,“ prohlásil Bahrá.

Jak Bahrá uvedl, exilová opozice vyzývala k akci proti radikálům již delší dobu a na hrozbu, kterou Islámský stát představuje, opakovaně upozorňovala. Nyní zopakovala svou žádost o to, aby potřebnou výbavu získalo i její vojenské křídlo - Syrská svobodná armáda (FSA). „Vyzýváme americký Kongres, aby prezidentovu strategii co nejdříve schválil a umožnil tak výcvik a vybavení Syrské svobodné armády,“ dodal šéf exilové opozice.

Syrská národní koalice, která má své sídlo v tureckém Istanbulu, je uznávaná Západem i státy Perského zálivu, které jsou nejhlasitějšími oponenty syrského prezidenta Bašára Asada. Stále se jí ale nedaří získat podporu pro své bojovníky přímo v Sýrii. Na síle tak začaly nabývat jiné povstalecké skupiny z řad islamistů - kromě Islámského státu i fronta An-Nusra napojená na teroristickou síť al-Káida.

Vydáno pod