Tallinn se marně snaží spojit s „uneseným“ agentem v Rusku

Ottawa/Tallinn - Estonsko marně žádá Moskvu o kontakt s tajným agentem, jeho měli Rusové unést přes hranice. Kreml vinu popírá – muž je prý podezřelý ze špehování a nacházel se na území Ruské federace. Kanada mezitím obvinila Rusko z provokací před začátkem cvičení v Černém moři. K lodi Toronto se údajně přiblížila ruská vojenská letadla a kroužila v bezprostředním okolí. Také toto nařčení Rusko odmítá.

Moskva nepovolila estonskému konzulovi, aby ho navštívil, informuje BBC. Estonské ministerstvo zahraničí minulý týden ohlásilo, že „neznámí jedinci“ odvlekli pracovníka tajné estonské bezpečnostní policie KaPo přes hranice do Ruska. Únosci prý narušili estonskou rádiovou komunikaci a během incidentu použili minimálně jeden kouřový granát. 

„Nevíme, kde ho zadržují,“ uvedl mluvčí KaPo Harrys Puusepp. „Zatím jen víme, že nebyl zraněn,“ dodal s tím, že ruské úřady by měly estonskému konzulovi umožnit návštěvu.

Policie
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Timur Nisametdinov

Moskva a Tallinn se nadále přou o to, zda estonský policista překročil hranici s Ruskem. „Máme důkaz, že byl jistě na estonské půdě. V dané oblasti není estonská hranice oplocena, jsou tam křoviska, vysoká tráva a les. Na zemi není žádná čára, ale každý ví, kam to vede. Lze to rozpoznat z obou stran,“ řekl Puusepp. 

Podle něj je podobný incident velmi neobvyklý. „Nepamatuji si, že by se něco takového stalo od chvíle, co Estonsko získalo nezávislost (1991),“ poznamenal Puusepp. 

Rusové podle polské televize TVN prý nepustí estonské diplomaty ke Kohverovi, dokud „se nepřizná“. Důstojník se dosud nenechal zlomit. Rusové ho prý zadrželi během estonské tajné operace, kterou ale Estonci zjevně pokazili. Ruská tajná služba FSB tvrdí, že byl dopaden na ruském území a měl u sebe pistoli, 5 000 eur (asi 138 tisíc korun), odposlouchávací zařízení a další techniku pro výzvědnou činnost.

Estonsko přitom nařčení ze špionáže odmítá s tím, že zadržený policista se věnuje organizovanému zločinu, pašeráctví a korupci. Kohver se měl podle generála Antse Laaneotse na hranici setkat s ruským informátorem. Místo něj ovšem dorazili ozbrojenci z FSB - šlo o past. 

Agentovy bodyguardy údajně překvapily granáty
  
Šéf KaPo Arnold Sinisalu připustil, že Kohver měl tělesnou stráž. Ta se prý nechala zaskočit útokem, provázeným odpálením dýmovnic a ohlušujících granátů. Než se vzpamatovala, důstojník byl už na opačné straně hranice. FSB podle něj Kohvera znala - ale Estonci nečekali, že „ruští kolegové začnou unášet lidi“. Při ohledání místa činu se prý místní ruští pohraničníci podepsali pod protokol o únosu.

Estonci hrozí v Rusku 20 let vězení. Podle analytiků by jej ale Moskva mohla případně vyměnit za svého špiona v estonské tajné službě Alexeje Dressena, odsouzeného před dvěma lety na 16 let do vězení.  

Kanada poukazuje na „zbytečné provokace“ Moskvy 

Tři ruské letouny přeletěly nad kanadskou fregatou v Černém moři. Kanadský ministr obrany to označil za „zbytečné provokace“. Bombardéry Su-24 a průzkumný stroj An-26 ale prý kanadskou loď neohrozily. „Účast lodi kanadského vojenského námořnictva Toronto na bezpečnostních opatřeních NATO v Černém moři ukazuje, že Kanada je rozhodnuta přispět k míru a bezpečnosti ve východní a střední Evropě,“ zdůraznil Nicholson. Podle jeho slov jde o přímý důsledek „vojenské agrese Ruska vůči Ukrajině“.  

Mluvčí ruského ministerstva obrany ale incident popřel. „Trasa letů ruského vojenského letectva vedla přes oblast, kde se nacházela kanadská vojenská loď Toronto, ale letouny se k cizí lodi nepřiblížily,“ řekl generál Igor Konašenkov agentuře TASS. „Všechny lety ruského vojenského letectva se plnily a plní v přísném souladu s mezinárodními pravidly využití vzdušného prostoru nad neutrálními vodami,“ dodal.

Manévry v Černém moři
Zdroj: ČT24

Manévry podle Ruska ohrožují ukrajinské příměří 

Cvičení Sea Breeze v Černém moři se podle ruské agentury účastní vojenské lodě z Ukrajiny a USA, ale i kanadská a španělská fregata a francouzská a turecká korveta. Připojit se prý má ještě rumunská fregata. Podle ruského ministerstva zahraničí tyto manévry zvyšují napětí a ohrožují mírový proces na Ukrajině.