Kalifornie bojuje s rekordním suchem, hrozí i zemětřesení

Los Angeles - Kalifornie bojuje s možná největším suchem v historii. V takzvaném zlatém státě vysychají jezera, zemědělcům umírá úroda a místním dochází užitková voda. Podle odborníků navíc nedostatek spodní vody může v dohledné době způsobit sérii zemětřesení.

Kalifornie se kvůli rekordnímu suchu obává zemětřesení (zdroj: ČT24)

Jezero Oroville bývalo ráj lodí, dnes jich tu je pomálu. Hladina sahá o šedesát metrů níž. Spíš než jezero to připomíná kaňon s úzkou řekou uprostřed. Problém je to nejen pro turisty - jde zároveň o hlavní zdroj vody v širokém okolí.

V mnoha obcích už žádná neteče. Přibývá požárů, přestává růst tráva, farmáři přicházejí o krmivo pro zvířata i o úrodu. Vinař Jesse Rodriguez odhaduje, že jeho sklizeň bude skoro o polovinu menší. „Je to jako truchlení. Je to smrt. Náš produkt je mrtvý,“ prohlásil vinař.

Stejně kritický stav panuje na víc než 80 procentech Kalifornie. Lidé proto stále častěji čerpají vodu z podzemí. To ale podle nových studií může přinést další komplikace. Čím bude půda lehčí, tím méně bude stabilní. A to může podle odborníků vést k sérii malých zemětřesení.

„Zemětřesení jsou takové tajemné věci, co se dějí pod našima nohama. To, že je lidé můžou sami způsobit, je trochu znepokojující,“ konstatovala Peggy Hellegová z Kalifornské univerzity Berkeley. 

Sucho v Kalifornii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mike Meadows

Stav nouze platí v Kalifornii od ledna a podle všeho jen tak neskončí. To se naopak nedá říct o pokutách, které za plýtvání vodou hrozí. Už teď začínají na 500 dolarech za den.