USA znovu udeřily na islamisty v Iráku, Saúdská Arábie se před IS opevňuje

Bagdád - Spojené státy dnes podnikly další čtyři nálety na pozice radikálů z hnutí Islámský stát v okolí strategické přehrady u severoiráckého města Hadísa. Vojenské úspěchy hlásí také kurdské milice v okolí Mosulu, kde za pomoci náletů získaly zpět jednu z hor obsazených islamisty. O radikálech z Islámského státu dnes jednala Liga arabských států, podle níž páchají tito islamisté válečné zločiny. Saúdská Arábie dokonce zahájila stavbu 900 kilometrů dlouhého opevnění na své hranici s Irákem. Vláda USA zase zveřejnila video, které má americké muslimy odradit od radikálních islámských skupin.

Podle zástupce americké armády USA vyslaly letadla nad přehradu u Hadísy na žádost irácké vlády. „Smysl těchto útoků je zabránit teroristům ohrožovat irácké jednotky, které kontrolují přehradu,“ sdělil tento zdroj. Tento zásah byl první zapojení amerických letadel v provincii Anbár, již IS obsazovala od začátku roku a získala plně nebo částečně tamní dvě největší města Fallúdžu a Ramádí. Sever země IS odbývá od června.

Velitel jedné z iráckých milicionářských jednotek řekl, že útoky byly velmi přesné a zasáhly hlídku Islámského státu (IS) připravující se k útoku na přehradu. „Kdyby se IS podařilo přehradu ovládnout, ohrozilo by to vážně mnohé irácké oblasti, i Bagdád,“ sdělilo tento velitel. Přehrada u Hadísy je po mosulské druhou největší v Iráku. V jejím okolí žijí hlavně sunnité.

USA zapojily své letectvo do bojů proti skupině Islámský stát v Iráku v srpnu a provedly od té doby kolem 130 náletů. Proti IS bojují kromě irácké armády také kurdské a šíitské milice. Kurdům se v posledních dnech podařilo dobýt zpět několik vesnic, jež radikální islamisté obsadili v letních měsících. Kurdové mají v rukou také návrší nad městem Mosul, který IS obsadil už v červnu.

Zaorálek bude v Iráku jednat o dodávkách munice

Některé země se rozhodly přispět vyzbrojením kurdských milicí. Patří k nim i Česká republika. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek má 15. září odjet do Iráku jednat o dodávkách munice pro Kurdy.

IS vyhlásil v severním Iráku a Sýrii chalífát a snaží se obsazovat strategická místa. V srpnu se IS podařilo uzavřít výpusti přehrady ve Fallúdži, která leží západně od Bagdádu. V důsledku toho byla zaplavena část území na horním toku Eufratu a v jihoiráckých provinciích, které jsou domovem šíitského obyvatelstva, poklesly hladiny vody. V rukou IS je také několik menších ropných polí, což skupině umožňuje prodávat ropu překupníkům a hradit z ní své výdaje.

LAS chce spolupracovat s USA, Saúdská Arábie se opevňuje

Liga arabských států na svém dnešním káhirském zasedání označila činnost IS za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Její generální tajemník Nabíl Arabí řekl, že je proti této skupině nutné postupovat společně vojensky i politicky. LAS je údajně připravena podpořit Spojené státy, které hledají mezinárodní podporu pro společnou akci proti radikálním islamistům.

Jedna z členských zemí LAS - Saúdská Arábie - dokonce zahájila stavbu hraniční bariéry na severu země, kde království sousedí s Irákem. Rijád oficiálně opevnění hranice označuje jako ochranu před pašeráky a kriminálními živly, avšak podle egyptského listu Al-Ahrám se chce Saúdská Arábie bránit před islámskými radikály postupujícími Irákem. Pohraniční stavba, která má mít pět druhů plotů a zábran, bude měřit 900 kilometrů. Hlídky budou rozmístěny na věžích a personál bude mít k dispozici přístroje na noční vidění a 50 radarů.

Vláda USA vzkazuje: Cesta do IS není drahá, nepotřebujete totiž zpáteční lístek

Americké ministerstvo zahraničí včera zveřejnilo video, které má odradit americké muslimy od radikálních islámských skupin. Materiál s názvem Vítejte v „Islámském státě“ začíná voláním Utíkej, nevstupuj na území IS. Je natočen ve stylu nahrávek, jež na internet umísťuje skupina Islámský stát. Jsou na něm vidět padající těla, mešita ničená výbuchem a tělo s useknutou hlavou. Následuje křižování, bití a střílení muslimů a házení těl do jam.

Video končí sarkastickou připomínkou Cesta není drahá, protože nebudete potřebovat zpáteční lístek a následuje záběr na tělo házené z útesu. Smyslem nahrávky je poukázat na primitivní brutalitu IS a odradit Američany od náborčích radikálů. S nadsázkou totiž vysvětluje, že jediné, co se mohou Američané od IS naučit, je vyhazovat do povětří mešity i s věřícími uvnitř, přibíjet lidi na kříže a vraždit.

USA odhadují, že k IS se připojilo více než sto amerických občanů. Odrazující kampaň vede středisko koordinující boj proti terorismu ministerstva zahraničí. Kromě videa umístěného na YouTube se objevují jeho materiály na sociálních sítích pod společným názvem Myslete dvakrát a odmítněte.

  • "Chceme přinést fakta o terorismu a jeho propagaci. Nenechte se obelhat lidmi, kteří rozbíjejí rodiny a ničí vlastní tradici," uvedlo americké ministerstvo na Facebooku.

Obama: Je čas přejít k útočné akci

Obama v rozhovoru, který dnes odvysílala televize NBC, řekl, že chce Američanům vysvětlit „povahu hrozby, jakou IS představuje, a to, jak USA proti ní hodlají postupovat“. V úterý bude jednat se členy Kongresu, ve středu pak má přednést projev k veřejnosti. „Je čas přejít k útočné akci,“ sdělil.

Obamovo středeční vystoupení se bude konat den před výročím teroristických útoků al-Káidy na USA v roce 2001. „Chci, aby všem bylo jasné, že nemáme informaci o bezprostředním ohrožení USA,“ sdělil. Prezident ale připomenul, že k IS se připojilo mnoho lidí ze Západu a ti se mohou bez zábran dostat do USA. „To časem může USA ohrozit,“ sdělil.