Ruské televize poprvé informovaly o ruských bojovnících na Ukrajině

Moskva/Kyjev – Ruská státní média dnes poprvé informovala o úmrtí Rusů bojujících v řadách separatistů na východní Ukrajině, hovořila o nich ale jako o dobrovolnících. Mluvčí ukrajinské armády dnes informoval, že během války už bylo zabito kolem dvou tisíc ruských občanů a na osm tisíc jich bylo zraněno. V běloruské metropoli Minsku dnes byla na jednání zástupců Ukrajiny, Ruska, separatistů a OBSE podepsána dohoda o příměří, které by mělo vstoupit v platnost v šest hodin večer místního času.

Ačkoli se ruské televizní stanice Rossija, Channel One a NTV držely oficiální linie a hovořily o ruských občanech, kteří na Ukrajině bojují, jako o dobrovolnících, odvysílaly například reportáže o pohřbu Anatolije Travkina, který na Ukrajině zahynul. V poslední době o utajených pohřbech Rusů zabitých v bojích na Ukrajině opakovaně vysílala a psala kriticky naladěná média, tentokrát se ale zprávy o pohřbu dostaly na program televizních stanic, které o tomto ožehavém tématu dosud mlčely.

Televizní reportáže plné vlastenecké rétoriky upozorňující na slovanskou vzájemnost a o padlých mluvily jako hrdinech, kteří se na stranu povstalců přidali z idealismu. O mrtvém Anatoliji Travkinovi například NTV hovořila jako o „dobrovolníkovi, který už nedokázal události na Ukrajině jen lhostejně sledovat“.

Podle Ukrajiny zahynulo v bojích 2 000 ruských občanů

Jak dnes s odvoláním na informace rozvědky uvedl mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko, během války na východní Ukrajině už byly zabity na dvě tisícovky občanů Ruska – včetně vojáků. Tento údaj nicméně nebylo možné potvrdit z nezávislých zdrojů. Počet raněných odhadl mluvčí na čtyřnásobek počtu mrtvých, ztráty ukrajinské armády podle něj činí 846 mrtvých a 3 072 zraněných. 

OSN ve své poslední bilanci oznámila, že od vypuknutí války v dubnu si ukrajinský konflikt vyžádal celkem přes 2 600 obětí. Rusko cílené vyslání svých vojáků na Ukrajinu na podporu proruských separatistů stále popírá, Kyjev a jeho západní spojenci namítají, že existují jasné důkazy o přímém zapojení příslušníků ruské armády do konfliktu. Podle NATO je na Ukrajině nejméně tisícovka ruských vojáků. Povstalecký předák na Ukrajině pouze připustil, že několik tisíc Rusů se v konfliktu na Ukrajině angažuje, ale prý jen z vlastní vůle, během dovolených, a nikoliv z pověření úřadů. 

Zranění Rusové jsou podle Lysenka přepravováni mimo jiné do vojenských nemocnic v Petrohradu, ve Volgogradu a v Rostově na Donu. Lysenko rovněž obvinil ruskou stranu, že se snaží informace o padlých skrývat.

Ruský opoziční politik a publicista Leo Šlosberg, jenž vyšetřuje osud mrtvých ruských výsadkářů na Ukrajině a na konci srpna byl surově zbit ve Pskovu, ve svém úterním článku uvedl, že na východě Ukrajiny padla téměř celá rota ruské 76. výsadkové divize. Z jednotky, jež byla na Ukrajinu z města Pskov vyslána 16. srpna a čítala 80 mužů, přežilo prý pouze deset vojáků.

Vydáno pod