USA: Syrské chemické zbraně v rukou islamistů by byly katastrofa

New York/Damašek - Spojené státy se obávají, že by islamisté mohli získat chemické zbraně, jestliže syrský režim stále nějaké skrývá. Řekla to americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová. Rada bezpečnosti OSN o situaci v Sýrii jednala se Sigrid Kaagovou, šéfkou syrské mise Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která dohlížela na převoz a likvidaci syrských zbraní.

Spojené státy dokončily v polovině srpna likvidaci všech nebezpečných látek, které jim předal syrský režim prezidenta Bašára Asada. Látky sloužily jako náplň chemických zbraní. Společná mise OSN a OPCW by tak měla ke konci měsíce skončit. Jak nicméně Kaagová uvedla, její organizace i nadále v Sýrii pracuje a snaží se odhalit možné nesrovnalosti v syrském prohlášení ohledně chemických zbraní.

Podle Powerové se Spojené státy obávají nejen toho, že syrský režim i nadále nějakými nebezpečnými látkami disponuje. Mají strach i z toho, že by tyto chemikálie mohli získat islamisté z hnutí Islámský stát (IS), kteří v uplynulých týdnech obsadili velkou část Sýrie a Iráku. „Jestliže v Sýrii nějaké chemické zbraně zůstaly, existuje riziko, že se dostanou do rukou Islámského státu. A dokážeme si představit, co by skupina, jako je tato, s nimi udělala,“ uvedla Powerová. Mezinárodní společenství podle ní musí i nadále usilovat o odhalení všech nesrovnalostí a opomenutí v syrském prohlášení ohledně chemických zbraní.

USA při náletech v Iráku údajně zabily pobočníka šéfa islamistů

Spojené státy při cílených leteckých úderech na pozice islamistů na severu Iráku údajně zabily i abú Hadžára Súfího, pobočníka vůdce IS abú Bakra Bagdádího. Americké televizní stanici NBC News to sdělil nejmenovaný irácký bezpečnostní zdroj, úřady ovšem tuto informaci nepotvrdily. Američané v oblasti pomáhají irácké armádě a kurdským bojovníkům zastavit ofenzivu islamistů.

Při náletech na ozbrojence u města Mosul prý spolu s abú Hadžárem Súfím zahynuli i další dva vysocí představitelé islamistického hnutí. Jeden byl odborníkem na výbušniny, druhý vojenským velitelem.