Podle Hollanda není pozdě: Moskva se prý stále ještě může sankcím vyhnout

Newport (Británie) - Rusko se stále ještě může vyhnout nové vlně sankcí, které proti němu kvůli ukrajinské krizi chystá Evropská unie. O uvalení odvetných opatření rozhodnou nadcházející hodiny, prohlásil francouzský prezident Francois Hollande, který se účastní summitu NATO ve Walesu.

„Zítra oznámíme sankce a uvalíme je, pokud nebude žádný pokrok. Všechno ale bude záviset na nadcházejících hodinách,“ řekl Hollande na úvod bilaterálního setkání se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem. Porošenko i proruští separatisté naznačili připravenost v pátek zahájit příměří v rámci nejnovějšího mírového plánu navrženého Ruskem.

Francouzský prezident rovněž zopakoval své dřívější prohlášení, že kontrakt na prodej výsadkových vrtulníkových lodí třídy Mistral ruské armádě nebyl zrušen a ani pozastaven a že dokončení obchodu bude záviset na vývoji v příštích týdnech.

Klíčoví lídři NATO jsou pro tvrdší sankce

Americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron, francouzský prezident Francois Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Matteo Renzi se s Porošenkem sešli na okraj vrcholné schůzky. Dohodli se, že Rusko by mělo čelit tvrdším sankcím za svou činnost ve východní Ukrajině. „Vedoucí představitelé zopakovali, že odsuzují Rusko za to, že pokračuje ve zjevném porušování ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti, a shodli se na potřebě toho, aby Rusko zaplatilo víc za svou činnost,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu.

Události ke klíčovému summitu NATO v Newportu (zdroj: ČT24)