Virtuální svědectví z Ukrajiny aneb co v televizi neuvidíte

Kyjev/Moskva - Přestože Rusko nadále odmítá, že by zasahovalo na Ukrajině, na internetu se to hemží různými údajnými svědectvími. Na serveru YouTube se například objevilo video s početným konvojem, který měl projíždět ukrajinským územím. Britský list Guardian pak objevil na ruské sociální síti Vkontaktě prohlášení ruského vojáka, který napsal, že hodlá „zůstat a bojovat za své padlé kamarády“. Pravda je prý tak strašlivá, že je lepší nevědět, co se děje. A zticha nejsou ani matky mrtvých vojáků. O ruských aktivitách na Ukrajině píše britský list Guardian.

Tento týden se na internetu objevily záběry dlouhého konvoje – údajně z Ruska. Amatérské video zachycující obrněná vozidla a vojáky na území Ukrajiny natočil pasažér trolejbusu.

V ruském regionálním listu se také objevil přepis rozhovorů z ruské 76. pskovské výsadkové divize, který se měl vrátit z Ukrajiny. Vojáci se bavili o tom, jak skupinu téměř rozprášilo ukrajinské dělostřelectvo. Pouze deset z asi stovky vojáků přežilo. Místní politik, který nahrávky získal, prohlásil, že nemůže sdělit, kdo na nich mluví, ani jak je získal. Prý ho zbili za to, že o osudu vojáků promluvil, píše Guardian. 

Organizace Matky vojáků navíc tvrdí, že na Ukrajinu dorazilo v posledních týdnech 15 tisíc vojáků. Ruský opoziční list Novaja gazeta uveřejnil rozhovor s matkou dvacetiletého ženisty Vadima Tumanova. Když naposledy mluvila se synem, prý jí řekl, že se nachází v blízkosti ukrajinských hranic a „chystá se do války“.

„Jeden den s nimi mluvíte, druhý den jsou mrtví“

Deník Guardian také našel na ruské síti Vkontaktě účet vojáka z Nižného Novgorodu, který zřejmě na Ukrajině bojuje. Ten 31. srpna napsal: „Zůstanu tady. Nemohu nečinně sedět a sledovat naše lidi, jak se vrací do svých domovů v rakvi. Jeden den s nimi mluvím a směju se a další den zjistím, že je po všem. Už nejsou naživu,“ konstatoval ruský voják. 

Z jeho vyjádření je poznat frustrace z toho, že mise zůstává utajená a jeho blízcí nemají ponětí, co se děje. „Neuvidíte to v televizi, neuslyšíte to v rádiu ani si o tom nepřečtete v novinách. Na internetu nenajdete nic, co by vysvětlovalo, co se skutečně děje a kde jsme teď. Upřímně řečeno, je lepší o tom nemít ponětí, jelikož pravda je strašlivá,“ napsal voják 26. srpna. Už dříve zveřejnil článek o ruských obětech na hranicích s Ukrajinou. 

O roli ruských vojáků se často hovoří například v souvislosti s obklíčením ukrajinských vojáků v Ilovajsku.

„Byl to masakr,“ říkají svědci o Ilovajsku

Server kyivpost.com píše o pokusu ukrajinských vojáků uniknout z obklíčeného Ilovajsku. Devětadvacátého srpna se pokusilo 70 obrněných vozidel využít koridor nabízený Rusy, když se dostala asi 10 kilometrů od města, Ukrajinci byli ostřelováni, obrněná vozidla pak začala hořet. „Byl to skutečný masakr,“ vypověděl jeden ze svědků, voják z 51. brigády. „Jedno vozidlo explodovalo hned vedle nás, muži hořela hlava v helmě,“ konstatoval Taras Samčuk.

Celý incident si vyžádal nejméně 100 mrtvých vojáků a řadu zraněných a zajatých. Ti, kdo přežili, viní z tragédie ruskou armádu, která povstalce přímo podpořila, ale také ukrajinské vojenské velitele, kteří poslali vojáky a dobrovolníky do války bez dostatečných informací a bez potřebných posil.

Podle Lavrova Rusko nezasahuje. Vojáci jsou na „dovolené“, říká vůdce rebelů

Vůdce doněckých rebelů sice přiznal, že jim ruští vojáci pomáhají, prý ale nejsou na Ukrajině na příkaz ruské armády, nýbrž „na dovolené“. Ministr zahraničí Sergej Lavrov mezitím dál opakuje, že Rusko na území Ukrajiny nezasahuje a ani nebude. A ruský prezident poukazuje na to, že ukrajinská armáda ostřeluje obytné čtvrti. Podle šéfa Kremlu se chová jako nacisté, když vpadli do Sovětského svazu za 2. světové války.