Nová síla NATO ohlášená Rasmussenem se doladí do února

Newport (Británie) – Detaily nové alianční síly schopné v několika málo dnech podpořit ohroženou členskou zemi, budou jasné nejpozději na jednání ministrů obrany NATO příští rok v únoru. Uvedl to dobře informovaný alianční činitel. Reagoval tak na slova generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena, který o tomto novém uskupení hovořil v pondělí. Jeho vznik by měli v pátek schválit prezidenti a premiéři členských zemí NATO na summitu v Newportu u Cardiffu. Ihned poté začnou na podrobnostech pracovat vojenští plánovači.

Aliance na summitu hledá reakci na výrazně novou bezpečnostní situaci v Evropě po ruské anexi Krymu a dramatickém vývoji na východě Ukrajiny. „Ruské akce na Ukrajině a okolo ní mají dlouhodobý efekt. Neadaptujeme NATO pro zítřek, ale pro budoucnost,“ komentoval to vysoký alianční představitel.

Okamžitou odpovědí na znepokojení především východních členů NATO, jako jsou pobaltské státy nebo Polsko, bylo posílení letecké či námořní přítomnosti či intenzivnější cvičení spojeneckých vojáků. Dlouhodobější odpověď by v podobě takzvaného Akčního plánu připravenosti měli politicky odsouhlasit lídři právě na summitu.

Plán v současnosti předpokládá kromě jiných bodů také vznik uskupení s velmi vysokým stupněm připravenosti v rozměru přibližně brigády, tedy několika tisíc vojáků. Rasmussen v pondělí hovořil o tom, že podobná jednotka by měla „cestovat nalehko, udeřit tvrdě“. Možný agresor tak bude muset podle něj počítat s tím, že v případě útoku na členskou zemi se už v prvních dnech setká nejen s jejími ozbrojenými silami, ale také s touto vysoce pohyblivou alianční silou. Využívat by totiž měla v členských zemích předem připravených zásob - například paliva či munice. Nejmenovaný představitel NATO obeznámený s detaily uváděl, že vojáci by měli být schopni zapojit se do operací do dvou dnů, měli by disponovat námořní či vzdušnou podporou a také případně speciálními silami. Uskupení má být součástí už nyní existujících Sil rychlé reakce NATO (NRF), jejichž nejrychlejší části se nyní mohou rozmístit do pěti dnů, celkově to NRF může trvat až měsíc.