O bojkotu fotbalového MS v Rusku se zatím neuvažuje

Brusel - Země Evropské unie zatím nehodlají bojkotovat mistrovství světa ve fotbale, které má pořádat Rusko v roce 2018. Osmadvacítka zvažuje kvůli ukrajinské krizi protiruské sankce týkající se sportovních akcí, podle diplomatů ale není reálné očekávat, že bude postih zaměřen i na takto velké podniky. Zelení v Evropském parlamentu začali vyvíjet tlak, aby fotbalová federace FIFA Rusku světový šampionát odebrala, šéf FIFA Joseph Blatter ale prohlásil, že pořadatelství mistrovství světa v roce 2018 Rusku zůstane.

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert označil úvahy o bojkotu fotbalového šampionátu za velmi předčasné. „Nyní je rok 2014, mistrovství světa se bude konat v roce 2018, takže si nemyslím, že je to něco, co musíme probrat právě dnes,“ řekl. Podle něj by se země EU měly snažit zpřísnit stávající sankční opatření, která by také zahrnovala zákaz vývozu vyspělých technologií a těžebních zařízení. FIFA už v červenci konstatovala, že nadále chce uspořádat v roce 2018 fotbalové mistrovství světa v Rusku. Tehdy to vysvětlila tím, že bojkot by napětí v regionu nezmírnil.

Projekt stadionu pro MS 2018 v Krasnodaru
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS

Evropská unie nicméně připravuje nové zpřísnění sankcí, v nichž se podle dostupných dokumentů obecně zmiňuje jako další možnost postihů i „vyloučení Ruské federace z vysoce profilovaných mezinárodních uskupení či sportovních akcí“. Podle listu Financial Times by se mohlo v rámci doporučení vyspělých zemí skupiny G7 jednat o vyloučení Ruska například ze závodů Formule 1 nebo fotbalových soutěží evropské federace UEFA.

Mezi nejznámější případy sportovních bojkotů patří letní Olympijské hry jak v roce 1980, tak potom v roce 1984. V roce 1980 se rozhodly Spojené státy a některé další státy nezúčastnit her v Moskvě na protest proti sovětské invazi do Afghánistánu, Moskva a její spojenci včetně Československa zase bojkotovali o čtyři roky později hry v Los Angeles. V roce 1992 byla za podíl na válce na Balkáně z účasti na fotbalovém mistrovství Evropy vyloučena bývalá Jugoslávie, která se nemohla zúčastnit ani světového šampionátu o dva roky později.

EU předala unijním velvyslancům návrhy nových protiruských sankcí

Evropská komise již předala velvyslancům unijních zemí návrhy nových protiruských sankcí, členské země Evropské unie by o nich do pátku měly rozhodnout. Na zpřísnění dosavadních odvetných opatření se dohodli představitelé unijních států na summitu, který se uskutečnil v sobotu v Bruselu.

Nové návrhy zahrnují stejné oblasti jako sankce, které EU na Rusko uvalila již na konci července. Patří mezi ně například ztížení přístupu na finanční trhy Evropské unie či zákaz vývozu vybraného zbrojního vybavení a technologie. Všech 28 států Unie by návrhy nyní mělo posoudit a nejpozději do pátku v této věci rozhodnout.

Vydáno pod