Letiště v Doněcku už téměř dobyli rebelové, prý chtějí zničit plynovody

Doněck - Jednání o příměří nemá zjevně žádný dopad na boje na východě Ukrajiny. Proruští rebelové už podle agentury Interfax téměř dobyli letiště v Doněcku. Ukrajinské síly proto raději záměrně zničily ranvej. Podle Kyjeva mohou vzbouřenci ohrozit dodávky plynu do Evropy. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes označil Rusko za „teroristický stát“. Na hranicích chce nechat postavit zeď.

Ukrajinská armáda se prý na řadě míst stahuje. Podle agentury ITAR-TASS opustila své pozice například poblíž silnice spojující Doněck s přístavem Mariupol.

Situace v centru Doněcku je ale nyní klidnější. „Lidé vyšli na ulice. Někteří se dokonce šli opalovat na městskou pláž. To svědčí o tom, že se boje přesunuly trochu dál od města. Proruské domobraně se podařilo vytlačit Ukrajince z mezinárodního letiště – jestli z úplně celého, není ale jasné. Střílelo se tam a do města odtamtud dopadaly rakety,“ podotkl zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. 

„Letiště nyní čistíme. Ještě nad ním nemáme plnou kontrolu, s nepřítelem stále na některých místech bojujeme,“ citovala agentura Interfax představitele povstalecké Doněcké lidové republiky. Ukrajinská strana zatím zprávy o postupu povstalců nepotvrdila.  

Proruští separatisté v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

Podle ukrajinské bezpečnostní rady hrozí, že separatisté poškodí plynovody a přeruší tak dodávky ruského plynu do Evropy. „Ruští žoldnéři začali s kroky, které mohou vést ke zničení plynovodů na dočasně okupovaném území,“ oznámila rada v tiskovém prohlášení. 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk mezitím oznámil, že se Kyjev chystá mnohem přísněji dohlížet na ukrajinsko-ruskou hranici a že připravuje „projekt zeď“. Ten by měl znamenat, že Ukrajina bude mít „skutečnou státní hranici“, přes níž se z Ruska na Ukrajinu nebudou moci bez vědomí úřadů dostat ani lidé ani zbraně.

„Byl to masakr,“ říkají svědci o Ilovajsku

Server kyivpost.com píše o pokusu ukrajinských vojáků uniknout z obklíčeného Ilovajsku. Devětadvacátého srpna se pokusilo 70 obrněných vozidel využít koridor nabízený Rusy, když se dostala asi 10 kilometrů od města, Ukrajinci byli ostřelováni, obrněná vozidla pak začala hořet. „Byl to skutečný masakr,“ vypověděl jeden ze svědků, voják z 51. brigády. „Jedno vozidlo explodovalo hned vedle nás, muži hořela hlava v helmě,“ konstatoval Taras Samčuk.

Celý incident si vyžádal nejméně 100 mrtvých vojáků a řadu zraněných a zajatých. Ti, kdo přežili, viní z tragédie ruskou armádu, která povstalce přímo podpořila, ale také ukrajinské vojenské velitele, kteří poslali vojáky a dobrovolníky do války bez dostatečných informací a bez potřebných posil.

Konflikt na Ukrajině si podle OSN už vyžádal na 2 600 mrtvých, se započtením obětí ze sestřeleného malajsijského boeingu se počet mrtvých blíží 3 000. Kvůli bojům na Ukrajině muselo svá obydlí opustit přes milion lidí, z nich 814 tisíc prý skončilo v Rusku.