Ruský fotograf byl měsíc od zmizení na Ukrajině nalezen mrtvý

Kyjev - Na Ukrajině byl nalezen mrtvý ruský fotograf Andrej Stěnin. Byl pohřešován měsíc a pracoval pro agenturu RIA Novosti, která jeho smrt dnes potvrdila. Pořizoval reportáže z Kyjeva a také z bašt proruských separatistů na východě země. Naposledy byl spatřen 5. srpna.

Ruská televize dnes odvysílala záběry vraku automobilu, v němž fotograf údajně zahynul. Ruští novináři od srpna vedli rozsáhlou kampaň za Stěninovo osvobození v domnění, že byl zajat. Rusko případ vyšetřovalo od poloviny srpna a pracovalo s hypotézou, že novináře unesla ukrajinská národní garda.

„Náš kolega, fotograf Andrej Stěnin, je mrtev. Ukazuje se, že nebyl vězněn… Zemřel před měsícem. Jeho automobil se dostal do palby a shořel na silnici u Doněcka,“ řekl dnes šéf mediálního holdingu Rossija segodňa Dmitrij Kiseljov, v jehož rámci RIA Novosti působí.

Rodině a přátelům zesnulého novináře vyjádřil soustrast ruský prezident Vladimir Putin i premiér Dmitrij Medveděv. Moskva nyní po Kyjevu žádá, aby smrt fotoreportéra důkladně vyšetřila. Podle ruského ministerstva zahraničí by ukrajinské orgány také měly potrestat ty, kdo jsou za zabití novináře zodpovědní. Na zahájení nezávislého vyšetřování naléhá také Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejíž zástupci novinářovo tělo koncem srpna objevili.

V červnu přišli na Ukrajině o život tři ruští žurnalisté a koncem května zemřel italský fotograf se svým ruským asistentem.