Zoufalí Američané zadržovaní v KLDR: Čas se krátí, pomozte nám

Washington - Všichni doznali vinu a všichni žádají vládu Spojených států o pomoc. Čas se totiž krátí. Tým reportérů americké televize CNN hovořil za bizarních okolností se třemi Američany zadržovanými v KLDR. Skupina zrovna natáčela v okolí Pchjongjangu, když pro ni přijela dodávka. Prý se má sejít s vysoce postaveným činitelem. Najednou se ale ocitli v jedné místnosti se zadrženými. Ti nezávisle na sobě vypověděli, že se k nim režim chová v podstatě přijatelně, jednoho z Američanů ale trápí zdravotní potíže kvůli tvrdé práci v táboře.

Osud tria Američanů zadržovaného severokorejským režimem je pro Bílý dům prioritou. Každý se měl provinit jinak. Jeden z nich zapomněl v hotelu bibli, druhý požádal o azyl, třetí prý podvracel režim. Nyní s nimi překvapivě směla natáčet americká televizní stanice CNN. „Řekli nám, že máme přesně pět minut s každým zadržovaným,“ uvedl reportér CNN Will Ripley. Všechny rozhovory se odehrávaly v oddělených místnostech pod dohledem Severokorejců, otázky a odpovědi ale nebyly cenzurovány. 

Severokorejci už dlouho zadržují šestačtyřicetiletého misionáře Kenetha Bae. Předloni dostal patnáctiletý trest za údajný plán na svržení vlády KLDR. „Poslední rok a půl jsem se přesouval mezi nemocnicí a pracovním táborem,“ konstatoval zadržovaný Američan. V současnosti je v pracovním táboře. Pracuje prý osm hodin denně, šest dní v týdnu. Na poli nebo jinde, kde je zrovna potřeba. V táboře je prý sám. „Poslední rok a půl jsem v táboře jediný vězeň. Nikdo jiný kromě hlídačů a jednoho doktora tam není,“ tvrdí Bae. 

Kenneth Bae
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Wong Maye-E

Hlídá ho údajně kolem 30 lidí. Zacházení je prý humánní. Američanovo zdraví se přesto rychle zhoršuje. „Trpím teď nespavostí, bolí mne záda a také krevní oběh není příliš v pořádku. Ztratil jsem cit v rukou a brní mě v nich,“ postěžoval si Bae. Američtí představitelé opakovaně vyzývali severokorejský režim, aby ho propustili – bezvýsledně. Dokonce i bývalá basketbalová hvězda Dennis Rodman, který označil vůdce Kim Čong-una za „celoživotního přítele“, se Američana zastal a zasazoval se za jeho osvobození.

Baeova sestra Terri Chungová CNN řekla, že video s nejnovějším rozhovorem bylo „velmi obtížné sledovat“, jelikož její bratr byl vždy veselý a plný života. „Z videa je jasné, že je pod velkým tlakem, když mluví o svém zdravotním stavu. Už skoro dva roky je v úplné izolaci. Pro naši rodinu je zničující vidět ho v tomto stavu v televizi,“ konstatovala Chungová. 

Další zadržovaný, šestapadesátiletý Jeffrey Fowles, je na tom podle svých slov lépe. Když letos nechal v hotelu bibli, porušil podle Severokorejců zákony pro turisty. Nyní čeká na soud. „Můj pokoj připomíná ubytování v hotelu, takže si na nic nestěžuji. Zacházejí se mnou zatím velmi dobře. Modlím se, aby to tak zůstalo, ať už tu budu ještě dva dny, nebo třeba dvě desetiletí,“ podotkl Fowles. 

Jeffrey Fowle
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Wong Maye-E

Čas se ale rychle krátí. Fowles se bojí, že pokud se z KLDR nedostane do konce září, přijde ve Spojených státech o práci. Existenčně na něm závisí žena a tři děti. „Moje děti můžou skončit na ulici. Hypotéku mám sice splacenou, ale máme spoustu dalších výdajů,“ sdělil CNN Fowles. 

Soud má před sebou i Matthew Miller. Severokorejské úřady tvrdí, že čtyřiadvacetiletý Američan při vstupu do země roztrhal pas a požádal o azyl. Důvod zadržování prý zatím Millerovi nesdělily. „Dozvím se to až před procesem. Řeknu ale, že jsem se chystal porušit zákony KLDR, ještě než jsem sem přijel,“ prohlásil Miller. Stěžuje si, že Washington zatím nereagoval na jeho prosby o pomoc. Naléhavě by se ale chtěl vrátit domů. „Myslím, že tenhle rozhovor je poslední příležitostí, jak americkou vládu přimět k tomu, aby mi pomohla,“ poznamenal Američan. 

Muži o sobě nevěděli, přesto se jejich výpovědi podobaly. Američané zřejmě dostali přesné instrukce, podle nichž měli vystupovat.

Mathew Miller
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Wong Maye-E

Jerry Fowle

„Moje žena je poloviční Ruska a má dvojí občanství – napsala Vladimiru Putinovi. Ten dopis předal úřadu ministra zahraničí Lavrova, který mé ženě odepsal.“ 

Kenneth Bae 

„Zhubnul jsem nejméně sedm kilogramů. Je pro mě velmi těžké zůstat teď v táboře. Žádám americkou vládu, aby se opravdu snažila a poslala sem někoho.“ 

Matthew Miller

„Americká vláda je známá tím, že má silnou politiku ochrany svých občanů. U mého případu jsem ale nezaznamenal žádnou změnu.“ 

Spojené státy před cestami do KLDR své občany varují. Washington neudržuje se Severní Koreou diplomatické styky. Pchjongjang se již v minulosti dočkal návštěvy vysokého amerického představitele, který přijel žádat o propuštění amerických vězňů. Někdejší prezident Bill Clinton přiletěl v roce 2009, kdy úspěšně vyjednal propuštění dvou amerických novinářek.

Momentky z natáčení štábu CNN v KLDR

Od prvního momentu je štáb pod bedlivým dohledem vlády, která kontroluje trasu, každou fotografii i zastávku. Tou první je rodné místo zakladatele Severní Koreje - takzvaného věčného prezidenta Kim Ir-sena.

Pak přichází přehlídka velkolepých osobních projektů současného vůdce – třeba nový aquapark, který se stavěl devět měsíců. Cena je tajná. „Říkají nám, že Kim Čong-un dohlížel na každý detail tohoto parku. Plány prý osobně zkontroloval 113krát. Dokonce přiměl vysoké vládní představitele, aby osobně zkoušeli bezpečnost skluzavek,“ konstatoval reportér CNN Will Ripley.

Dalším „unikátem“ je moderní nemocnice s 300 lůžky, která má sloužit asi dvěma a půl milionu lidí. „Pacienti sem nechodí jen kvůli nejmodernějšímu lékařskému vybavení. Některé děti prý předstírají nemoc, aby si tu mohly hrát,“ uvedl Ripley.

Nedávno byl otevřen také jezdecký areál. Na koni se tu může projet každý, kdo má potřebných deset dolarů na hodinu. Návštěvníků je tu ale jen hrstka. Většina místních si totiž takové peníze vydělá za týden - na polích, v továrnách.

Stavby za miliardy dolarů mají jediný účel - představit Severní Koreu jako moderní, morální a militantní mocnost.