Sopka Bárdarbunga vytváří nové lávové pole

Reykjavík – V okolí neklidné islandské sopky Bárdarbunga je nadále značná seizmická aktivita. Vědci dnes opět zaznamenali několik stovek otřesů, nejsilnější z nich měl sílu pět stupňů Richterovy škály. Lávové pole vytvořené při nynějších erupcích pokrývá oblast tří kilometrů čtverečních.

Erupce, které začaly minulý týden v pátek, jsou zatím klidné a do ovzduší neuniká žádný popílek. Ármann Höskuldsson z Islandské univerzity počítá s tím, že výrony lávy budou pokračovat přinejmenším do konce roku.

Podle vědců prozatím uniklo na 16 až 25 milionů kubických metrů hmoty. Pro srovnání – při erupci vulkánu Eyjafjallajökull v roce 2010, kdy sopečný prach narušil leteckou dopravu v Evropě, uniklo do ovzduší odhadem 250 milionů kubických metrů sopečného prachu.

V oblasti nadále platí druhý nejvyšší stupeň varování pro letecké společnosti. „Neplatí žádná letecká omezení, a to ani nad místem erupcí,“ uvedl meteorologický úřad, který sopečnou aktivitu sleduje. Naopak silnice v okolí vulkánu jsou z bezpečnostních důvodů uzavřeny.

Aktivita sopek na Islandu je kvůli nedávnému výbuchu vulkánu Eyjafjallajökull bedlivě sledována. Zda by i při explozi Bárdarbungy byla letecká doprava nad Evropou omezena, není zatím možné předpovědět. Podle vědců to bude záviset na tom, do jaké výšky se popílkový mrak dostane a jaká bude jemnost prachu. Bárdarbunga s nadmořskou výškou 2009 metrů je druhým nejvyšším vrcholem Islandu.