Podpora Ukrajiny je zrada demokratických hodnot, vyčítá Putin Západu

Kyjev – Podpora, kterou Západ poskytuje bojům ukrajinské armády na východě země, podle ruského prezidenta Vladimira Putina odporuje demokratickým hodnotám. Neví, kdy konflikt může skončit, závisí to podle něj na Kyjevu. V rozhovoru s ruskými novináři se hlava Kremlu také zmínila o možnosti vytvoření nového státu na jihovýchodě Ukrajiny, kde se od dubna střetávají vládní jednotky s proruskými povstalci.

Putin připomínal Evropě její hodnoty

„V čem spočívají takzvané evropské hodnoty?“ ptal se Putin v televizním rozhovoru. „Podpora státního převratu (na Ukrajině), uchopení moci se zbraněmi v ruce a potlačování těch, kteří nesouhlasí, za pomoci ozbrojených sil – co to je? Moderní evropské hodnoty? Zdá se, že našim kolegům je třeba připomenout jejich vlastní ideály,“ prohlásil.

V situaci, kdy jsou bombardovány a ostřelovány města a vsi na ruskojazyčném východě Ukrajiny, by bylo podle Putina naivní předpokládat, že tamní domobrana (povstalci) složí zbraně. A ani Rusko prý nemůže zůstat stranou. V uplynulém týdnu přiznal vůdce proruských povstalců Alexander Zacharčenko, že v jejich řadách bojují až čtyři tisíce ruských vojáků. Na válčení si podle jeho slov berou dovolenou.

Vladimir Putin: „Měli bychom okamžitě začít vážně debatovat (…) o otázkách týkajících se politické organizace společnosti a vytvoření státu pro jihovýchodní Ukrajinu, aby ochránil legitimní zájmy tamních obyvatel.“

Sankce jsou zbytečné, nahradí vás jiní dodavatelé, vzkazuje Putin

Putin varoval, že pro evropské firmy nebude snadné vrátit se na ruský trh. „Nebezpečí pro naše tradiční dodavatele tkví v tom, že když se nějaké společnosti uchytí na nějakém trhu, mluvíme zejména o ruském trhu, pak je bude velice těžké či přímo nemožné vystrnadit,“ řekl. Podle jeho slov to evropští podnikatelé chápou a jsou prý „rozčarováni politikou svých států“.

Rusko nyní spolupracuje s dodavateli z Latinské Ameriky a asijskými partnery, včetně Číny. „Je divné slyšet, že je evropští kolegové prosí, aby nedodávali do Ruska své potravinářské zboží. Je to prostě směšné. Je těžké si představit, že podnikatelé (z jiných zemí) nevyužijí této příležitosti ke vstupu na náš trh,“ dodal Putin.

Manželka polského ministra Sikorského nepodceňuje jadernou hrozbu

Americká novinářka a publicistka Anne Applebaumová, která je také manželkou polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, v polském listu Gazeta Wyborcza upozornila na indicie, které nevylučují, že ruský prezident skutečně může uvažovat o omezených jaderných útocích. Cílem by mohla být některá z měst v Pobaltí či v Polsku, a to proto, aby dokázal, že se NATO neodváží odvetného úderu v obavě z ještě větší katastrofy.

„Uvědomuji si, že čtenářům v USA a v západní Evropě se tyto otázky mohou zdát hysterické, hloupé, apokalyptické. Ale je to téma mnoha rozhovorů ve východní polovině Evropy,“ píše držitelka Pulitzerovy ceny.