Potápěč z Expedice Garibaldi zemřel na srdeční příhodu

Záhřeb - Kameraman české Expedice Garibaldi 2008, která na dně Jadranského moře objevila italský pancéřovaný křižník, podle pitvy zemřel na srdeční příhodu, kvůli ní se pak v devadesátimetrové hloubce utopil. Oznámili to dnes členové výpravy na internetových stránkách expedice. I nadále Češi budou bojovat v Chorvatsku za to, aby zdejší úřady přiznaly nález vraku právě jim.

Dnes v Chorvatsku pokračovaly výslechy s českými potápěči, které úřady zadržely, protože údajně při ponoru porušili zákon o podmořském výzkumu. Členové expedice byli v Chorvatsku odsouzeni za potápění do větší hloubky, než stanovuje zákon. A soud jim také uložil stotisícovou pokutu.

Expedice Garibaldi 2008:

„S postojem chorvatských úřadů nesouhlasíme.“

„Tohoto údajného porušení jsme se měli dopustit tím, že po pravděpodobném sonarovém zaměření vraku v dubnu, kdy jsme nemohli uskutečnit žádné ponory, které by vrak pozitivně identifikovaly, jsme souřadnice neoznámili chorvatskému ministerstvu kultury. Naše současné potápění na vrak nyní chorvatské úřady klasifikují jako provádění podmořského průzkumu bez povolení ministerstva. Tímto 'pružným' výkladem zákona by mohl být za nezákonný označen jakýkoliv ponor na neznámou lokalitu. S tímto pojetím samozřejmě zásadně nesouhlasíme,“ píše se na stránkách expedice.

Včera zaplatila výprava kauci za vedoucího expedice, a ten se tak vyhnul trestu 100 dní vězení. Ze země byl ovšem vyhoštěn. Expedice na svých stránkách také zveřejnila přesné souřadnice vraku, a oficiálně tak potvrdila nález italského křižníku Giuseppe Garibaldi, který se potopil v roce 1915 pět námořních mil jihovýchodně od chorvatského města Cavtat.