Na Radě bezpečnosti to vypadalo jako za studené války

New York - Rada bezpečnosti OSN na svém čtvrtečním mimořádném zasedání nedosáhla kvůli vzájemným sporům žádné dohody. Členové tohoto vrcholného orgánu ale shodně hovořili o znepokojivých událostech na Ukrajině, proto bloggeři přejmenovali OSN na Organizaci znepokojených národů. Jednání o Ukrajině a vpádu ruských vojáků se změnilo ve vzájemné obviňování a slovní přestřelky. Mezi ukrajinským diplomatem při OSN Oleksandrem Pavličenkem, americkou velvyslankyní Samanthou Powerovou a ruským velvyslancem Vitalijem Čurkinem se odehrávaly dialogy jako z dob studené války.

RB OSN jako za studené války (zdroj: ČT24)

Pavličenko: Bude mezinárodní společenství jen mlčky přihlížet, jak jsou hrubě porušovány základní principy mezinárodního práva? Jak jsou napadány demokratické principy? Jak je ničeno současné světové uspořádání? Promluví svobodný svět jedním hlasem a odhodlá se k činu? A bude také společně jednat?

Powerová: Rusko světu nenaslouchá. Nevnímá námitky mezinárodního společenství. Nebere v potaz principy mezinárodního práva. Rusko soustavně předkládá Radě bezpečnosti vše možné, jen ne pravdu.

Samantha Powerová
Zdroj: ČT24

Čurkin: Současná eskalace napětí na jihovýchodní Ukrajině je jen a pouze výsledkem lehkovážné politiky kyjevské vlády, která vede válku s vlastním lidem. Ukrajinskou vládu podporuje nebo ovlivňuje řada cizích zemí. I proto Kyjev odmítl všechny nabídky na politické řešení ukrajinské krize.

Powerová: Maska je pryč. Teď vidíme, jaké jsou opravdové záměry Ruska. Moskva nejen podporuje separatisty. Teď ruští vojáci bojují společně s těmito separatisty přímo na území jiného, suverénního státu.

Čurkin: My si teď dovolíme poradit Washingtonu: Přestaňte se vměšovat do vnitřních záležitostí nezávislých zemí! Nepodrývejte režimy, které nemáte v lásce!

Vitalij Čurkin
Zdroj: ČT24

Powerová: Rusko manipulovalo. Rusko mlžilo. Rusko doslova lhalo. Naučili jsme se tedy Rusko soudit podle jeho činů. Nikoliv slov.

Čurkin: Vzkazujeme tedy do Washingtonu: kroťte své geopolitické ambice! Řada zemí celé planety, včetně mnoha sousedů Ruska, si upřímně oddychne.

Pavličenko: Svět teď čelí zásadní hrozbě jaderné mocnosti, která nedbá mezinárodního práva a touží po absolutní moci. Kolik pravidel ještě bude muset být porušeno, než se agresor dočká odpovědi?!? Žádáme Radu bezpečnosti, aby dostála svým povinnostem. A aby co nejdříve přijala opatření, která by zastavila agresi proti nezávislému členskému státu OSN.

Oleksandr Pavličenko
Zdroj: ČT24