Slováci si připomněli výročí SNP, přijel Zeman, Komorowski účast odmítl

Banská Bystrica – Politici, diplomaté a několik tisíc Slováků si v Banské Bystrici na středním Slovensku připomněli 70. výročí zahájení Slovenského národního povstání. Vzpomínkové ceremonie k protifašistickému vystoupení Slováků na konci druhé světové války, kdy byla tehdejší Slovenská republika pod silným vlivem nacistického Německa, se zúčastnil i český prezident Miloš Zeman. Do oslav se promítla diplomatická roztržka mezi Polskem a Ruskem: kvůli přítomnosti ruského ministra obrany Sergeje Šojgua na oficiální akci chyběl nejvyšší polský představitel.

„Každý národ má ve svých dějinách světlé i temnější stránky a SNP byla bezpochyby stránka světlá,“ řekl v projevu Zeman, jenž také zmínil plány nacistů za války podrobit slovanské národy. „Bylo úplně jedno, zda jsou to Češi, Slováci, Rusové, Ukrajinci, Jugoslávci nebo kdokoli jiný - všichni jsme byli v očích těchto nadlidí podlidé… Slovenské národní povstání přispělo k tomu, že už nejsme cosi mezi člověkem a zvířetem,“ řekl Zeman. Připomněl, že SNP se zúčastnily i tři tisíce Čechů. 

Slovenský prezident Andrej Kiska zdůraznil, že SNP je významnou událostí v dějinách státu, kterou nelze opomenout. „Naše dnešní svoboda, demokracie a nezávislost, to všechno se odvíjí od rozhodnutí před sedmdesáti lety,“ prohlásil ve svém projevu. 

Polský prezident účast na ceremonii odmítl kvůli přítomnosti ruského ministra

Na oslavy byli pozváni zástupci států, jejichž občané se do SNP aktivně zapojili. Účast potvrdily delegace více než 30 zemí. Oficiálního programu se odmítl zúčastnit polský prezident Bronislaw Komorowski, a to kvůli přítomnosti ruského ministra obrany Šojgua. Varšava se v Evropské unii řadí k největším kritikům Moskvy v souvislosti s vojenskými akcemi proruských separatistů na východě Ukrajiny. Odpoledne se Komorowski v historické radnici v Banské Bystrici zúčastnil plánovaného společného oběda se svým slovenským a českým kolegou. 

Šojgu na oslavy výročí SNP přijel z pověření ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého do Banské Bystrice pozval bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič. Ruského ministra na slavnostní ceremonii provázel jeho slovenský kolega Martin Glváč, oba politici absolvovali i neoficiální rozhovory. „Hovořili jsme i o Ukrajině. Tlumočil jsem náš postoj, že jsme znepokojeni touto situací a že upřednostňujeme diplomatická řešení před bojovými,“ řekl novinářům Glváč.

Centrální oslavy kulatého výročí SNP, které je historiky označováno za jeden z nejvýznamnějších mezníků v novodobých dějinách současného Slovenska, zahájilo kladení věnců k pomníku SNP. Právě Banská Bystrica byla centrem povstání. Ozbrojené vystoupení sice skončilo porážkou povstalců, pomohlo ale Slovensku k zařazení mezi členy vítězné protinacistické koalice.

Oslavy 70. výročí SNP, Banská Bystrica
Zdroj: Jan Koller/ČTK