„Jsme ve válce?“ ptá se opatrně ruský tisk

Moskva – Zprávy o tom, že ruští vojáci přímo zasahují v bojích na jihovýchodní Ukrajině, se i přes opakované popírání Kremlu postupně začínají objevovat i v ruských médiích. Zatímco ukrajinská média o ruské invazi nepochybují, mainstreamové ruské noviny našlapují opatrně a při zmínce o invazi většinou jen citují ukrajinská či západní média. "Počet nezodpovězených otázek ohledně ruských vojáků zabitých a zadržených na území Ukrajiny dosáhl kritického množství,„ upozorňuje například ruský deník Vedomosti. “Vede Rusko válku na Ukrajině? Pokud ano, z jakých důvodů? Pokud ne, kdo jsou ti lidé v čerstvých hrobech a kdo jsou lidé vyslýchaní ukrajinskou tajnou službou?" ptá se list.

Ukrajinská média o ruské invazi nepochybují. „Ruské jednotky se již dlouho nebudou skrývat. Ruská technika přichází (…) v konvojích vozů s přelakovanými značkami,“ píše například deník Ukrajina Moloda.

Kyjevská Novaja Gazeta dokonce porovnává prezidenta Putina se sovětským diktátorem Josifem Visarionovičem Stalinem a kritizuje Moskvu za mlčení o ruských vojácích zabitých na Ukrajině. „Soudě podle reakcí ruských orgánů, chtějí popřít své válečné zajatce. Stalin také neuznával válečné zajatce, zacházel s nimi jako se zrádci. Jeho nástupci v tradici pokračují,“ píše list. „To je cena, kterou Rusové zaplatí za Krym,“ píše na Facebooku ukrajinský novinář Leonid Švec. „Rusové platí životy svých synů, manželů, bratrů, přátel a známých. Vladimir Vladimirovič vám děkuje za aplaus,“ dodává. 

Náladu veřejnosti ukazuje ukrajinský Twitter. Nejčastější hashtagy posledních dní:

  • #russiainvadesukraine
  • #StopPutin
  • #UkraineUnderAttac

Ruské noviny a webové servery ohledně ruské invaze většinou citují ukrajinská a západní média. Mainstreamové ruské noviny se ale věnují jiným zprávám, než je dění na Ukrajině – například tomu, že se Putin zúčastní slavnostního otevření fotbalového stadionu v Moskvě, glosuje ve svém článku BBC.

Ukrajinská krize je v ruských novinách zmiňována jen v souvislosti s úterním jednáním v Minsku, kde se Putin sešel s ukrajinským prezidentem Porošenkem. Konstantin Bondarenko v deníku Nezavisimaja gazeta napsal, že „Vladimir Putin (…) není tyran a diktátor, protože agresoři a diktátoři odmítají jednat.“ 

Ruský blogger: „Čekáme na to, kdy ruská média začnou používat slovo válka“

Ovšem slovo válka postupně proniká i na ruské mediální území. „Všichni čekáme na to, kdy ruská média začnou používat slovo válka. Politici se k tomu zatím nemají,“ napsal na Twitteru ruský komentátor Oleg Kozyrev. Webové stránky liberální rozhlasové stanice Echo Moskvy se o válce zmiňují rovněž, ačkoliv pouze citují. Zprávu nazvali „Ukrajinská a západní média: Ruští vojáci dobyli ukrajinské město Novoazovsk“. 

Populární deník Moskovskij Komsomolec cituje ukrajinský zdroj, který uvádí, že poradce ukrajinského ministra vnitra obvinil Moskvu ze zahájení „totální vojenské invaze“. Ruská média přinesla také slova proruského vůdce rebelů na východní Ukrajině Alexandra Zacharčenka, který řekl pro ruskou televizi, že v řadách rebelů bojovaly 3-4 tisíce ruských občanů. Moskva přitom přítomnost svých vojáků na Ukrajině vytrvale odmítá. Někteří tam prý zabloudili, jiní jsou tu prý na dovolené. 

Vedomosti: Kdo jsou ti lidé v čerstvých hrobech?

„Jsme ve válce?“ ptá se deník Vedomosti. „Počet nezodpovězených otázek ohledně ruských vojáků zabitých a zadržených na území Ukrajiny dosáhl kritického množství,“ píše ve svém úvodníku. „Vede Rusko válku na Ukrajině? A pokud ano, z jakých důvodů? Pokud ne, kdo jsou ti lidé v čerstvých hrobech a kdo jsou lidé vyslýchaní ukrajinskou tajnou službou?“ pokračuje list. 

„Je to válka,“ oznamuje přední ruský blogger Andrej Malgin. „Masky jsou pryč. Na Ukrajině nikdy nebyly žádné milice nebo separatisti,“ píše. Jeden z Putinových největších kritiků v exilu, bývalý oligarcha Michail Chodorkovskij, souhlasí. „Jsme opravdu ve válce s Ukrajinou. Stárnoucí vedení potřebuje krev. A my jsme zticha při pochovávání našich dětí a bratrů. Už nebudu dál mlčet,“ napsal na Twitteru.

  • Kdo jsou ti, které Rusko postrádá? Seznam pohřešovaných, zabitých a zajatých ruských vojáků - čtěte zde

O ruské invazi však mnozí Rusové stále pochybují. „Je jasné, že Rusko poskytuje materiální a jinou podporu pro bojovníky v Doněcku, ale přímá invaze ruské armády nebyla dosud potvrzena,“ tweetuje další populární ruský blogger Rustem Adagamov.

Že se obyčejní Rusové začínají ptát a jen slepě nevěří tomu, co jim servíruje ruské vedení, se v rozhovoru pro ČT24 zmínila i novinářka Petra Procházková. „Největší zásluhu na tom mají matky ruských vojáků. Ty jsou noční můra Vladimira Putina a doufejme, že jejich hlas bude stále silnější,“ konstatovala.

Procházková připomněla, že právě výbory matek ruských vojáků jsou jedna z největších občanských iniciativ, která jako jedna z mála na prezidenta Vladimira Putina platí, a mají i velký vliv na ruské veřejné mínění. Postoj veřejnosti obrátily už v 90. letech během první čečenské války. I tehdy Kreml nejdřív vojenské nasazení popíral. Za humanitární pomoc vydávala sovětská armáda i účast v afghánské válce po roce 1979, pravdu přiznala až s návratem mnoha padlých (čtěte víc).

Vydáno pod