Syřané utíkají ze země, uprchlíků je přes tři miliony

Ženeva – Více než tři miliony Syřanů se od roku 2011 zaregistrovaly při OSN jako uprchlíci před boji ve své zemi. Podle OSN se krize kolem uprchlíků stále zhoršuje. Jenom loni přibylo milion nových prchajících. Vyplývá to ze zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Před válkou uprchly už tři miliony Syřanů (zdroj: ČT24)

„Syrská uprchlická krize se zhoršuje. Dosáhla dnes nového vrcholu se třemi miliony osob na útěku,“ uvádí se v textu. V této bilanci nejsou zahrnuty zřejmě stovky tisíc dalších Syřanů, kteří sice také opustili Sýrii, avšak neobrátili se na OSN, takže nejsou v jejích statistikách.

Před necelým rokem OSN registrovala dva miliony Syřanů, avšak utíkají stále další, což zpráva vysvětluje „hroznými podmínkami v Sýrii“. Jsou tam údajně „města, v nichž je obyvatelstvo v obklíčení, hladoví a je terčem náhodné střelby“.

Na 6,5 milionu Syřanů je na útěku v Sýrii, což znamená, že téměř polovina obyvatel opustila domovy a žije mimo ně. Více než polovina z těchto vykořeněných osob jsou děti.

Z těch, kteří uprchli mimo svou zemi, žije víc než 1,1 milionu v Libanonu, 815 000 v Turecku a 608 000 v Jordánsku. UNHCR konstatuje, že 40 procent uprchlíků žije v přístřešcích průměrné kvality. Pro úřad jde v případě nynější uprchlické vlny ze Sýrie o nejnáročnější operaci za 64 let jeho existence.

Konflikt si rovněž podle statistiky OSN vyžádal od svého začátku v březnu 2011 na 191 000 mrtvých.