Papež František odvolal dalšího Benediktova člověka

Vatikán - Papež František se dnes zbavil klíčového chráněnce emeritního papeže Benedikta XVI. Z vatikánské Kongregace pro bohoslužbu a svátosti odvolal prefekta Antonia Cañizarese Lloveru a poslal jej zpět do rodného Španělska. Devětašedesátiletého kardinála Lloveru jmenoval arcibiskupem arcidiecéze Valencie, žádného nástupce po něm zatím nevybral.

Španělský kardinál podle vatikánského rozhlasu pochází z této arcidiecéze, kde po přijetí kněžského svěcení pracoval. V roce 1992 byl jmenován biskupem Ávily, později metropolitou Granady a Toleda. Kardinálský titul mu udělil Benedikt XVI. v prvním roce svého pontifikátu. V roce 2008 pak jmenoval bývalého španělského primase do čela Kongregace pro bohoslužbu a svátosti.

Papež František podporuje méně tradiční styl a ustoupil od některých vatikánských liturgických pravidel. Nejde o první krok, kdy se zbavuje lidí kolem jeho předchůdce. V červnu například propustil celé italské vedení vatikánského úřadu pro finanční informace (AIF) a nahradil ho mezinárodním týmem expertů. AIF založil v roce 2010 bývalý papež Benedikt XVI. Úřad má pomáhat v boji proti trestné činnosti finančního charakteru a praní špinavých peněz ve vatikánské bance.

Vatikán
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík