Kyjev: Novoazovsk dobyly kolony ruských vojáků

Novoazovsk - Proruští vzbouřenci posilují. Podle ukrajinské bezpečnostní rady dobyly přístav Novoazovsk kolony ruských vojáků a obrněné techniky. Padly prý i další obce. Vzbouřenci oznámili, že nyní zamíří do Mariupolu, aby ho „osvobodili“. Kyjev se už chystá na obranu města. Mariupol leží na cestě z Ruska k anektovanému Krymu. Podle ukrajinského zdroje separatisté ovládli i strategickou výšinu Savur-Mohyla.

Ukrajinská armáda přišla o město Novoazovsk. Podle prohlášení rady, z něhož citovala agentura Interfax-Ukrajina, předcházela útoku na město palba raketometů z ruského území. Vzápětí následoval útok „dvou kolon vojenské techniky, včetně tanků, bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, které vjely na Ukrajinu z Rostovské oblasti Ruské federace“. „Mohu říci, že na Ukrajinu skutečně vtrhlo několik kolon ozbrojenců. Podle velitele jedné z rot vojska obsadila Novoazovsk a nikoho nepouští dovnitř ani ven. Mělo by jít o síly Doněcké republiky, která tak otevřela druhou frontu,“ konstatoval ráno pracovník organizace Člověk v tísni Tomáš Vlach.

Novinář Petr Shelomovsky BBC sdělil, že Novoazovsk už je v rukou rebelů. „Bojovníci z východu dobyli pozice ukrajinské armády a vojáci už opustili Novoazovsk,“ konstatoval žurnalista. „Město opouštějí od rána. Pravděpodobně jsme viděli odjet poslední obrněný transportér,“ dodal.

Mapa území ovládaných separatisty
Zdroj: ČT24

Klíčové okamžiky ukrajinské krize si připomeňte ZDE.

Mluvčí rebelů pak Interfaxu potvrdil, že separatisté město obsadili. „Ovládli jsme Novoazovsk a jsme bezprostředně u Mariupolu. Osvobození města je věcí nejbližších dnů, jsme k tomu plně připraveni,“ konstatoval nejmenovaný představitel ze štábu doněckých povstalců. „Mariupol spěšně opouštějí hodnostáři doněcké správy, policie a četní udavači. Stoupenci kyjevského režimu utíkají (…). Chápou, že dobytí města není za horami. Brzy Mariupol osvobodíme,“ dodal. Novoazovsk leží asi 15 kilometrů od hranic z Ruskem a 44 kilometrů od Mariupolu.

Mariupol se už připravuje na boj, Kyjev vyslal do města posily. „To místo je přeplněné uprchlíky, je tam i velká ukrajinská posádka. Část lidí věří, že se ubrání, že ruští vojáci do města nikdy nepřijdou, část lidí chce ale taky nějakým rychlým způsobem zmizet,“ uvedl Vlach.

Ukrajinští vojáci v Ilovajsku v obklíčení, v Kyjevě se demonstruje

„Podle ukrajinských zdrojů by ruští vojáci měli pomáhat proruským jednotkám v Ilovajsku, kde obléhají několik tisíc ukrajinských vojáků. Ti jsou tam uzavřeni v 'kotli', jak tomu říkají,“ uvedl zpravodaj ČRo Martin Dorazín. V Kyjevě se nyní konají u generálního štábu demonstrace za okamžitou a rychlou pomoc těmto vojákům v obklíčení. Demonstranti požadují rovněž demisi ministra obrany, který podle nich „zcela selhal“.

Protesty v Kyjevě živě: 

Vojenský analytik: Rebelové se snaží naplnit původní Putinův plán

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk odhadl, že vzbouřenci se spolu s ruskými vojáky snaží naplnit dřívější plán ruského prezidenta Vladimira Putina na zdvojnásobení povstaleckého území, který prý Moskva přerušila kvůli sestřelení civilního boeingu na východní Ukrajině minulý měsíc. 

„Odeslání dvou ruských praporních taktických skupin na Ukrajinu se souběžným působením diverzních a průzkumných skupin prudce zhoršily situaci,“ připustil Tymčuk podle agentury Interfax-Ukrajina. Tato protiofenziva podle něj svědčí o tom, že Rusko přešlo od nesystematické pomoci rebelům k naplánované rozsáhlé operaci. „Vzhledem k tomu, že Putin se už nijak nekrotí a vrhá sem svá vojska, znovudobytí ztracených pozic může být mnohem těžší než prvé obsazení,“ upozornil.

Hořící škola v Doněcku
Zdroj: ČT24/ISIFA

Ostřelování Doněcku pokračuje

Situace na frontě u Luhansku je podle Vlacha stabilní, v Doněcku ale včera zpozoroval „obrovský požár“. „Zřejmě šlo o školu, která hořela v centru města,“ podotkl Vlach. Do centra přitom granáty běžně nedopadají. Ostřelování města navíc pokračuje. Podle radnice si nově vyžádalo životy 11 civilistů, dalších 22 vyvázlo se zraněním.

Pomoc z ruských humanitárních kamionů podle Vlacha skutečně byla předána lidem v zasažených městech. „Pytle, které vykládali z kamionů v Luhansku, se nějakým způsobem distribuovaly mezi civilní obyvatelstvo. Pomoc z druhé strany rozvážejí dobrovolníci do měst, která jsou obklíčená. Nešlo rozhodně o jedinou pomoc z Ruska, šlo o takovou demonstrativní akci,“ konstatoval Vlach.