Islámský stát podle učenců hrubě porušuje šaríu

Dauhá/Rijád – Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) svým počínáním hrubě porušují právo šaría, tvrdí Mezinárodní svaz muslimských učenců. Zabíjení nevinných lidí na území Iráku či Sýrie není podle jeho vzdělanců nic jiného než zločin. Islamisté se snaží bojem rozšiřovat své území a nutí obyvatele podřídit se tzv. chalífátu. Jinověrce a ty, kteří se odmítnou podřídit, pak usmrcují. IS se navíc nyní podle syrských zdrojů chystá zaútočit na Saúdskou Arábii.

Svaz islámských učenců vedený vlivným duchovním Júsufem Karadávím, který sídlí v Kataru, IS ostře kritizoval. „Mezinárodní svaz rozhodně zakazuje tento druh akcí, jichž se dopouštějí odpadlické skupiny,“ uvádí se v prohlášení svazu. 

IS obsadil část severní Sýrie a Iráku a nutí tamní obyvatelstvo podřídit se jeho vládě, založené údajně na islámském právu. Zabíjí přitom lidi jiného vyznání a unáší místní obyvatele i cizince. Karadáví už v červenci označil vytvoření tohoto chalífátu za čin odporující šaríi.  

O brutalitě IS přicházejí zprávy ze Sýrie, sama skupina zveřejnila video s natočenou vraždou amerického novináře Jamese Foleyho a pohrozila zavražděním dalších Američanů, pokud USA nezastaví nálety na IS v severním Iráku.

Součástí propagandy IS je i zveřejňování podobných snímků
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Syrský zpravodajský server Alán dnes oznámil, že IS pohrozila útokem na Saúdskou Arábii. Ozbrojenou akci proti ní prý chystá k letošnímu muslimskému svátku obětování, který připadá na začátek října. Do té doby očekává dodávku zbraní a peněz, které jí prý obstarávají agenti al-Káidy. 

IS vychází z toho, že svržení saúdskoarabského vládnoucího rodu by byla velká rána pro západní státy, zejména pro USA. Rijád prý proto požádal několik arabských zemí o informace o IS. Katar má sledovat pohyb IS, Egypt a Jordánsko zase mají zabránit bankovním převodům vysokých sum peněz, které IS získává nelegálním prodejem ropy vytěžené na ovládaném území v Iráku a Sýrii.