Zajatí ruští vojáci prý překročili hranice omylem. Nesmysl, tvrdí Kyjev

Kyjev – Ruští vojáci zajatí na Ukrajině prý během zadržení netušili, že jsou na cizím území, a při zatčení nekladli odpor. Oznámily to ruské agentury s odkazem na zdroje z ruského ministerstva obrany. Mluvčí ukrajinské armády ale trvá na tom, že zadržení výsadkáři prováděli speciální operaci. Už v pondělí ukrajinská tajná služba informovala o zadržení desítky ruských vojáků v Doněcké oblasti. Moskva dosud přítomnost ruských vojáků na Ukrajině popírala. Zajatí ruští parašutisté tak představují „první konkrétní důkaz, že se ruské pravidelné síly účastní bojů na východě Ukrajiny“, napsala agentura AFP. Kyjev navíc nově hovoří o nasazení ruských bitevních vrtulníků, které údajně ostřelovaly příhraniční oblasti Ukrajiny.

Ruští výsadkáři na Ukrajině? Podle Moskvy se tam dostali omylem (zdroj: ČT24)

Tajná služba zveřejnila na internetu videozáznam z výslechu zajatých příslušníků 331. pluku 98. výsadkové divize. Ukrajinská média zároveň zveřejnila jejich fotografie. Ruští vojáci byli zadrženi se zbraněmi a osobními doklady. Podle Kyjeva jde o skupinu diverzantů. „Podle nás nešlo o chybu, ale o zvláštní misi, kterou měli za úkol,“ podotkl mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

„Uvedení vojáci se skutečně zúčastnili hlídkování na rusko-ukrajinské hranici, kterou v nevytyčeném a neoznačeném úseku nejpravděpodobněji náhodou překročili. Při zadržení, nakolik je známo, nekladli odpor,“ tvrdí ruské ministerstvo obrany. 

Ruská strana současně zdůraznila, že i ukrajinští vojáci mnohokrát překročili společnou hranici, ať jednotlivě, tak v celých skupinách, a to i se zbraněmi a vojenskou technikou. Dohromady šlo o více než 500 vojáků. „Ale žádný zbytečný rozruch jsme kvůli tomu nedělali, prostě jsme na bezpečném místě vraceli na ukrajinské území všechny, kteří si to přáli,“ dodal zdroj. 

Jeden ze zajatců, desátník Ivan Mitčakov, vypověděl před kamerou, že netušil, kdy překročil hranice. To, že je na Ukrajině, si uvědomil až v okamžiku, kdy se ocitl pod palbou. Velitelé jim prý řekli jen, že je čeká sedmdesátikilometrový pochod.

Jiný výsadkář, Ivan Romancev vysvětloval, že si zprvu myslel, že je na cvičení, ale pak - když si uvědomil, že není na manévrech - dostal strach. „Uvědomil jsem si, že se tu vede válka mezi Ukrajinou a Ruskem,“ řekl a dodal, že vysílání ruských televizí o situaci u sousedů neodpovídá skutečnosti. Další ruský voják Alexej Generalov prohlásil: „Vojáci, kteří jsou tady, nerozumí tomu, co dělají a proč to dělají. Celé je to o politice a o penězích.“

Libor Dvořák, publicista, ČRo Plus: „Připadá mi to podobné, jako když ukrajinská armáda zastavila tu údajně separatistickou kolonu směřující k Mariupolu. Výsadkáři se tam posléze dostanou omylem a náhodou… To jsou komentáře, které z ruské strany slyšíme dnes a denně. I proto, že Rusko ústy svých vysokých představitelů už tolikrát lhalo, se obávám, že už nemůžeme věřit ničemu.“

V Doněcku umírali při bojích civilisté

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko řekl, že ruské bitevníky zaútočily raketami na pohraničníky - údajně čtyři ze strážců zemřeli, další tři utrpěli napětí. Podle agentury AP dnes skutečně část obyvatel Novoazovska utíkala před raketami. Nebylo však jasné, ze které strany hranice se střílelo.

Podle zpravodaje Českého rozhlasu Martina Dorazína se ale stále více potvrzují hypotézy o ruském původu bojových vrtulníků. Mohlo prý jít o střeleckou podporu pro proniknutí další vlny ozbrojenců přes hranice, dodal zpravodaj.

V obležené baště separatistů, v Doněcku, se v noci na dnešek stali oběťmi palby tři civilisté. Ukrajinská agentura Unian připsala střelbu a oběti separatistům, ruská ITAR-TASS pro změnu ukrajinským vojákům.

Kyjev v minulých dnech obvinil Moskvu ze snahy otevřít s pomocí povstalců novou frontu bojů. Armádní velení mělo zastavit kolonu tanků a vojáků maskovaných jako povstalci. Přeshraniční bojová kolona prý mířila k přístavu Mariupol - Moskva to ale striktně odmítá.

V posledních dnech se na Ukrajině hovořilo o údajném proniknutí nejméně dvou kolon obrněnců z Ruska na ukrajinské území, mluvčí Lysenko ale nakonec zprávy o průniku kolony obrněnců až do Luhansku nepotvrdil.

Milníky ukrajinské krize si můžete připomenout ZDE.

Podle odhadu OSN si konflikt na východě Ukrajiny vyžádal více než 2 100 obětí a přes 340 000 lidí vyhnal z domovů. Kyjev v předchozích dnech přiznal ztrátu 722 vojáků od začátku konfliktu, přičemž dalších 2 625 jich bylo zraněno.

Vydáno pod