Izraelci mají novou taktiku náletů: cílí na velké budovy v Gaze

Tel Aviv/Gaza – Dva mrtvé a pět zraněných si vyžádal ranní izraelský útok na správní středisko Pásma Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval, že současná ofenziva proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamas působícímu v Gaze může pokračovat i v dalších týdnech - dokud nebude dosaženo cíle. „To může ještě trvat. Jsme připraveni na to, že boj může pokračovat i po začátku školního roku,“ varoval premiér. Izraelské děti jdou do školy 1. září, vyučování se smí konat jen v budovách vybavenými kryty.

Ve městě Rafáh na jihu Pásma zničil nálet sedmipatrovou administrativní budovu, v níž údajně byla i kancelář Hamasem ovládaného ministerstva vnitra. Po dalším náletu vyhořelo nedaleké obchodní centrum. V sobotu padl za oběť leteckého úderu třináctipatrový dům v Gaze. Do bojů se navíc zřejmě zapojuje také Libanon.

„V té minutě, kdy jsme se evakuovali, prolétli kolem stíhačky F-16 a vypálily dvě rakety. Budova se totálně zřítila. Všichni, kdo tam žili, jsou teď na ulici,“ popsal majitel jedné ze zřícených budov. Palestinský prezident Mahmúd Abbás vyzval znepřátelené strany k urychlenému jednání o příměří. Egypt nabídl své území jako místo k takové schůzce.

Současný konflikt mezi Izraelem a palestinskými radikály z hnutí Hamas v Pásmu Gazy trvá už skoro padesát dní. Poslední události však dokazují, že konec bojů není v dohledu, násilí naopak eskaluje.

Agentura AP tvrdí, že Izrael zřejmě používá novou taktiku, při níž se s nálety zaměřuje na velké budovy. Izraelská armáda začala během víkendu telefonicky varovat obyvatele Gazy, že se zaměří na velké objekty sloužící k přechovávání „infrastruktury, kterou využívají teroristé“ a že by se k těmto budovám neměli přibližovat.

  • „Vyzývám obyvatele Gazy, aby okamžitě opustili všechna místa, která slouží Hamasu k jeho teroristickým aktivitám,“ vzkázal dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu Palestincům. „Každé takové místo je pro nás cílem (útoku),“ dodal.

Podle izraelské armády ozbrojenci z Hamasu na území židovského státu vystřelili dalších nejméně deset raket a minometných granátů. Tři lidé na hlavním přechodu do Pásma Gazy v Erezu při tom utrpěli zranění.

Následky izraelských náletů v Pásmu Gazy
Zdroj: ČT24/ČTK

Do bojů se navíc zapojuje Libanon - podle tamních zpravodajů byly odtud vypáleny nejméně dvě rakety na Izrael. Zatím se neví, kdo je vypustil. Podle libanonských bezpečnostních zdrojů rakety odpálili neznámí útočníci z obce tři kilometry od hranic s Izraelem. Následně začaly nad oblastí přelétávat izraelské vrtulníky.

Izraelská armáda zároveň uvedla, že ozbrojenci z Hamasu dnes na území židovského státu vystřelili nejméně deset raket a minometných granátů.

Během nynějšího konfliktu, který se rozhořel začátkem července, zahynulo podle palestinských úřadů a OSN přes 2 100 Palestinců, z toho skoro 500 dětí. OSN uvádí, že tři čtvrtiny obětí pocházejí z řad civilistů. Na izraelské straně přišlo o život 64 vojáků a čtyři civilisté.