Zůstanou letadla kvůli islandské sopce znovu na zemi?

Reykjavík - Island vyhlásil červený, tedy nejvyšší stupeň varování před erupcí sopky Bárdarbunga. Upozorňuje tak letecké společnosti, že lze případně očekávat silné znečištění ovzduší sopečným popelem. Seizmologové v okolí sopky zaznamenali za poslední týden tisíce drobných otřesů a podle meteorologů v sopce nyní probíhá podledovcová erupce. Kolem ní byla vyhlášena bezletová zóna, islandský vzdušný prostor ale uzavřen zatím není.

Bárdarbunga tvoří největší vulkanický systém na Islandu a s nadmořskou výškou 2009 metrů je druhým nejvyšším vrcholem této ostrovní země. Sopku pokrývá půl kilometru silný ledovec Vatnajökull. Bárdarbunga je součástí jiného systému než nechvalně známý menší vulkán Eyjafjallajökull. Jeho erupce v roce 2010 kvůli popílkovému mraku ochromila valnou část letecké dopravy nad Evropou.

Islandská sopka Bárdarbunga hrozí prvními erupcemi (zdroj: ČT24)

Seismické údaje podle vulkanoložky Melissy Pfefferové naznačují, že láva pod tímto ledovcem rozpouští led. Nejisté podle ní je, zda nebo kdy kvůli této erupci led roztaje a sopka do atmosféry vychrlí páru a popel. Rozpuštění ledové vrstvy by prý mohlo trvat i celý den, jeden z největších evropských ledovců by ale také erupci mohl zadržet. Ostrovní úřady vyhlásily bezletovou zónu kolem místa případné erupce. Islandský vzdušný prostor ale neuzavřely a všechna islandská letiště zůstávají v provozu.

„U vulkánu nastala intenzivní seizmická činnost. Nemůžeme vyloučit, že by to mohla být velká erupce,“ uvedl islandský meteorologický ústav. Islandské úřady tento týden kvůli možné erupci nařídily evakuaci turistů z okolí sopky. Oblast není obydlená, je však oblíbená mezi turisty.

Místní se také chystají na velké záplavy, protože horká láva by část ledovce mohla roztavit. Jsou připraveni rychle opravit elektrické vedení, které by mohla roztátá voda z ledovce poškodit. Maji připravené i trafostanice pro místa, která by byla izolovaná.

Probouzející se vulkán s obavami sleduje celá Evropa. Poslední velká erupce sopky Eyjafjallajökull v dubnu 2010 způsobila chaos v letecké dopravě - neodletělo 10 milionů cestujících a aerolinky zaznamenaly miliardové škody.