Reakce na Foleyho smrt: Británie zpřísní zákony proti islamistům

Londýn - Velká Británie chystá tvrdší zákony proti britským islámským radikálům. Jde zřejmě o reakci na zveřejněný videozáznam se stětím amerického novináře Jamese Foleyho v odvetě za americké nálety v Iráku. Existuje přitom podezření, že jej zabil britský občan bojující v řadách islamistů. O připravovaném zpřísnění zákonů informovala ministryně vnitra Theresa Mayová.

Británie přitvrdí proti islámským radikálům (zdroj: ČT24)

Možná účast Brita na vraždě amerického novináře posílila obavy ohledně počtu islamistů, kteří z Británie odjíždějí do bojů v jiných zemích a s radikálnějšími názory se vrací zpět. Totožnost muže, který na záběrech zveřejněných bojovníky radikální organizace Islámský stát (IS) hovořil s londýnským přízvukem, úřady zjišťují.

Do Sýrie a Iráku, kde organizace IS zabrala rozsáhlá území, odjelo bojovat nejméně 500 britských občanů, kteří se připojili k teroristickým organizacím, napsala Mayová v listu The Telegraph. Chystané návrhy zákonů mají domácím islámským radikálům zabránit v odjezdu do konfliktů v cizích zemích.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Podle ministryně budou navržena opatření, která by měla bránit extremistickému chování. Počítá se také například se zákazem účasti ve skupinách, které šíří násilí. Od věznic, škol, univerzit a vysílacích stanic hodlá vláda požadovat, aby hrály větší roli v boji proti radikalizaci muslimů. Ti tvoří přes čtyři procenta z celkových 63 milionů obyvatel Británie.

Jak upřesnil spolupracovník ČT Milan Kocourek, opatření by měla pravděpodobně zahrnovat i rušení britského občanství u těch, kdo mají dvojí občanství a zastávají extremistické názory. Dále se uvažuje o možnosti zavírání webových stránek, které propagují terorismus, nebo odmítání vstupu do Británie osobám, jež v zemi hodlají šířit extremistické názory.

Vydáno pod