Do Luhansku dojely všechny vozy z ruského konvoje

Kyjev/Moskva - Všechny kamiony z konvoje s ruskou humanitární pomocí jsou už v Luhansku, kde proruští separatisté vzdorují ukrajinským vládním silám. Oznámila to ruská agentura Interfax. Kolona, čítající podle různých zdrojů 262 až 280 nákladních vozů s téměř 2 000 tunami humanitární pomoci, vjela na území Ukrajiny poté, co Moskva ohlásila, že už nehodlá tolerovat údajné ukrajinské zdržování. Kyjev vzápětí obvinil Rusko z porušení mezinárodního práva i z „přímé invaze“, nicméně slíbil, že proti konvoji vojensky nezasáhne. Nad vjezdem tzv. humanitárního konvoje vyjádřili hluboké znepokojení generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník OSN Pan Ki-mun i šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová.

V současné chvíli se náklad vykládá a poté bude rozdělen mezi místní obyvatele. Zástupce místní administrativy nevyloučil, že část pomoci bude přepravena do oblasti samozvané Doněcké lidové republiky. O rozdělování dodávky prý rozhoduje speciální výbor, který vyhodnocuje, kam je potřeba pomoc prioritně poslat.

Nákladní vozy nedoprovázeli představitelé Červeného kříže, jak bylo původně domluveno. Podle slov prezidenta ČČK Marka Jukla bylo důvodem to, že obě bojující strany neposkytnuly patřičné bezpečnostní záruky. „Mezinárodní Červený kříž takto vyhodnotil situaci po celonočním ostřelování Luhansku (z noci ze čtvrtka na pátek),“ dodal Jukl.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil vjezd ruského konvoje do země bez celní kontroly a bez doprovodu Červeného kříže za „do nebe volající porušení mezinárodního práva“. Ve stejném duchu se vyslovil i ministerský předseda Arsen Jaceňuk. „Teď čekají, že několik vozů z takzvaného konvoje bude rozstříleno. Samozřejmě Rusy. Ale nedovolíme to,“ řekl Jaceňuk v rozhovoru s ukrajinskými novináři.

Podle ukrajinského premiéra stačili celníci zkontrolovat 34 ruských kamionů, ale ty byly kupodivu poloprázdné. Jeden vůz KamAZ, který uveze 25 tun nákladu, byl naložen jen 800 kg čaje. Zbývající vozy prý byly zatíženy nejvýše osmi tunami nákladu. „Když jsme to zjistili, Rusové dospěli k závěru, že tuto fikci (s humanitární pomocí) předvedeme světu. Proto ruské ministerstvo zahraničí rozhodlo o okamžitém překročení hranic,“ domníval se Jaceňuk.

Moskva kritiku ze strany ukrajinských i západních představitelů odmítá. „Jednáme zcela podle mezinárodního humanitárního práva,“ řekl o cestě konvoje náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. „Nemůžeme se smířit a nesmíříme se s katastrofální situací, ve které se lidé na jihovýchodě Ukrajiny ocitli.“

Ukrajinský premiér Jaceňuk: „Když existovala ještě Zlatá horda, vtrhávali Mongolové a Tataři na Rus na koních. A teď k nám Rusové vtrhli na kamazech.“

Arsenij Jaceňuk na brífinku ke vstupu ruského konvoje na ukrajinské území
Zdroj: ČT24

Podle šéfky evropské diplomacie Rusko zcela jasně narušilo ukrajinské hranice

Vjezd takzvaného humanitárního konvoje na ukrajinské území bez souhlasu Kyjeva je do očí bijícím porušením ruských mezinárodních závazků, které povede k další izolaci Moskvy. Dnes to prohlásil generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Také šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová řekla, že Rusko „zcela jasně narušilo ukrajinské hranice“.

Anders Fogh Rasmussen: „Může to jen prohloubit krizi v regionu, kterou vytvořilo samo Rusko a kterou Rusko nadále přiživuje.“

V oblasti bojů na východě Ukrajiny na humanitární pomoc čekají desetitisíce lidí. Ruská pomoc je určena především obyvatelům bašty separatistů Luhansku a jeho okolí, kde ukrajinská armáda stále svádí prudké boje se vzbouřenci. Město je 20 dní v obležení a mimo jiné se potýká s přerušením dodávek vody a elektřiny.

Humanitární pracovníci již shánějí pro místní obyvatele zimní oblečení a přikrývky

V místech konfliktu působí také další české humanitární organizace. „Začali jsme evakuací lidí z oblastí, kde se bojuje. Lidem jsme poskytli základní potřeby, hlavně jídlo a vodu. Mluví se o tom, že do Luhansku, který byl částečně osvobozen, už je z jedné části Ukrajiny přístup. Snažíme se zaměřit na tyto části země, které jsou nejvíc bombardovány nebo jsou krátce po osvobození,“ uvedla Maria Sliacká z organizace ADRA.

Lidem chybí prakticky všechno, často opouštějí domovy takřka bez ničeho. Podle Sliacké tkví problém v tom, že Ukrajinci utíkají do škol nebo letních táborů, které ovšem nejsou připravené na zimu. „Není přitom šance, že by se do zimy vrátili domů, takže bude třeba zimní oblečení a přikrývky,“ zdůraznila Sliacká.

K vyvěšení ukrajinské vlajky na jednom z moskevských mrakodrapů se dnes přiznal známý ukrajinský dobrodruh a „spiderman“ Hryhorij, který vystupuje pod pseudonymem Mustang Wanted (Nehledanější mustang). Jak oznámil na své facebookové stránce, přetřel rovněž hvězdu na špičce budovy do ukrajinských barev. Ruské úřady zadržely v souvislosti s činem dva mladé Rusy a Rusky, které podezírají z výtržností a hrozí jim až sedm let vězení. „Rozhodl jsem se zveřejnit toto přiznání, aby mohli být osvobozeni nevinní občané Ruska, kteří se mohou stát oběťmi ruské justice,“ uvedl šestadvacetiletý Hryhorij.