Policie zveřejnila video ze střelby na černocha, vypálila 12 ran

St. Louis - Policie ze St. Louis zveřejnila záběry z mobilního telefonu, na nichž je vidět, jak její dva příslušníci zastřelili 25letého černocha. Video natočil očitý svědek. Kajieme Powell byl podezřelý z krádeže energetických drinků a koblih v místní samoobsluze. Majitel obchodu se obával, že má zbraň a zavolal policii, píše britský list Guardian.

Jiný svědek střelby, vlastník kosmetického salonu, si povšiml, že se Powell chová podezřele a také zavolal policii. Na videu je vidět, jak mladý černoch nejprve ustupuje, pak ale podle policie vytáhl velký nůž. Důstojníci ho následně zastřelili – vypálili celkem 12 ran. Policie prohlásila, že se snaží o co největší transparentnost, kromě videa ze samotné střelby proto zveřejnila i záběry z krádeže v obchodě.

Ve Fergusonu je situace klidnější

V poslední době jde už o druhý případ, kdy bělošská policie zastřelila mladého černocha. Protesty na předměstí St. Louis v noci podle stanice CNN zeslábly a poprvé po téměř dvou týdnech se obešly bez masivního nasazení policejních těžkooděnců.

Nyní probíhá vyšetřování smrti omnáctiletého Michaela Browna, jehož zastřelil policista Darren Wilson.

Podle výsledků pitvy byl mladík střelen celkem šestkrát, a to zepředu. Zatímco někteří místní tvrdí, že měl v tu chvíli ruce nad hlavou a vzdával se, podle policie mladík policistu napadl. Incident vyvolal vlnu násilností podnícenou zejména nespokojeností černošské většiny s údajnou diskriminací ze strany místního policejního sboru, z jehož 53 členů je 50 bělochů.