Afghánistán vyhostil reportéra New York Times – neuvedl zdroje

Kábul – Afghánské úřady rozhodly, že zpravodaj deníku The New York Times Matthew Rosenberg musí do 24 hodin opustit zemi. Nespolupracoval prý s úřady, které vyšetřovaly jeho novinářskou činnost, uvedla afghánská prokuratura. Rosenberg byl vyslýchán kvůli článku o vládních představitelích, kteří se v zemi chtěli chopit moci, a odmítl zveřejnit své zdroje.

Rosenberg se měl k výslechu dostavit v úterý, tedy poté, co deník zveřejnil zmíněný článek. Čtyřicetiletý novinář v něm napsal o tom, jak afghánští představitelé zvažují, že by vytvořili přechodnou vládu a „chopili se moci“, pokud se zemi brzy nepodaří překonat mrtvý bod po prezidentských volbách.

Zpráva podle afghánské prokuratury ohrožuje bezpečnost země, kde dosud nebyl potvrzen vítěz prezidentských voleb. V zemi se nyní kvůli obvinění z podvodů při červnovém druhém kole voleb přepočítávají hlasovací lístky z 23 000 okrsků. „Kvůli nedostatku náležité odpovědnosti a kvůli odmítání spolupracovat s úřady“ se prokuratura rozhodla novináře vyhostit, návrat do Afghánistánu mu nebude povolen ani v budoucnu.

Mluvčí Rady národní bezpečnosti Bílého domu Caitlin Haydenová označila rozhodnutí afghánských úřadů za „výrazný krok zpět pro svobodu tisku v Afghánistánu“, který by „měl být okamžitě přehodnocen“.

Rosenberg namítá, že jak on sám, tak deník The New York Times s úřadem plně spolupracovali. „Jen jsme požádali o právníka, na to ale máme podle afghánského práva nárok,“ uvedl novinář s tím, že o oficiálním vyšetřování je nikdo neinformoval. Rozhovor se podle něj odehrál částečně neformálním způsobem, vyšetřovatelé byli zdvořilí, ale trvali na tom, aby prozradil své zdroje.

Afghánští kandidáti na prezidenta, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh a exministr financí Ašraf Ghaní, se oba prohlásili za vítěze voleb. Politici sice za podpory USA podepsali dohodu o spolupráci při vytvoření vlády národní jednoty, přesto existují obavy o budoucí uspořádání moci v zemi.

Podle organizace Reportéři bez hranic zaujímá Afghánistán 128. místo na žebříčku svobody tisku ve světě. Nejhůře je na tom Turkmenistán, Severní Korea a Eritrea. Česká republika je šestnáctá, v čele žebříčku je potřetí za sebou Finsko.

Mapa svobody tisku podle Reportérů bez hranic
Zdroj: ČT24/rsf.org