Izraelci při útoku na Gazu zabili tři velitele Hamasu

Jeruzalém/Gaza – Nejméně 25 Palestinců zabila izraelská armáda při dnešních útocích na Pásmo Gazy. Hnutí Hamas oznámilo, že mezi oběťmi jsou tři velitelé jeho ozbrojeného křídla Kásam, kteří zemřeli při náletu na dům v Rafáhu na jihu Pásma. V úterý se Izraelci pokusili zabít velitele ozbrojeného křídla Hamasu Muhammada Dífa. Zasáhli jeho dům a při útoku zemřela jeho žena a dcera, on sám však unikl.

Mluvčí Hamasu označil „vraždu tří vůdců brigád Kásam za vážný zločin, který ale Palestince nezlomí a za nějž Izrael zaplatí“. Izraelský ministr obrany Moše Jaalon operaci považuje za velký úspěch, protože trojice byla odpovědná za mnohé útoky proti Izraeli a jeden z jejích členů za únos vojáka Gilada Šalita v roce 2006. Jaalon doporučil Izraelcům, aby se připravili na dlouhou bitvu, která bude vyžadovat „trpělivost, vytrvalost a sílu“. Premiér Benjamin Netanjahu poděkoval rozvědce za odvedenou práci, protože se díky ní podařilo trojici zamířit.

Abú Obajda, mluvčí brigád Kásam
Zdroj: ČT24

Komentátoři naznačují, že právě po takovém úspěchu izraelští politici touží a že původně jím mělo být usmrcení Dífa, který byl na izraelském seznamu lidí určených k likvidaci už v 90. letech. Díf podle tisku dodržuje přesně zásady vůdců Hamasu, kteří se chtějí vyhnout zabití. Je v neustálém pohybu, nevydává rozkazy přímo, ale přes kurýry, vyměňuje automobily a nepoužívá mobilní telefon. Do podzemí se v poslední době uchýlil třeba i předseda vlády Hamasu Ismáíl Haníja a další vysocí představitelé z Gazy.

Konflikt v Gaze trvá s několika přestávkami od začátku července a vyžádal si přes 2 000 obětí. Zatím poslední příměří vypršelo v pondělí a po jednodenním prodloužení boje začaly znovu. Netanjahu v televizi ve středu ohlásil, že kampaň proti Hamasu bude pokračovat, dokud nebude panovat klid na jihu Izraele, kam nejčastěji dopadají rakety Hamasu.

Benjamin Netanjahu:

„Hamas se chová jako ISIS. Je to stejná sebranka, která neumí žít v míru. Jsou to nejen nepřátele Izraele, ale všech civilizovaných zemí. Podle mého názoru, je Hamas nepřítelem i samotné Palestiny. Tamní obyvatele jen využívá jako živé štíty.“

Hnutí Hamas dnes stejně jako ve středu pohrozilo, že začne mířit své rakety na strategické body v Izraeli včetně mezinárodního Ben Gurionova letiště. Netanjahu vzkázal, že izraelská odpověď bude sedmkrát silnější.

Podle izraelské armády vypálil Hamas od úterka na Izrael přes 170 raket a Izraelci útočili na 110 cílů v Gaze. Po obnově bojů zabili přes 20 Palestinců. Rada bezpečnosti OSN vyzvala Palestinu a Izrael k obnovení rozhovorů o trvalém příměří.

Vůdce Hamasu obviňuje Izrael z genocidy

Exilový vůdce Hamasu Chálid Mišal ale dnes v rozhovoru pro tureckou agenturu uvedl, že hnutí bude pokračovat v bojích, dokud Izrael nepřijme jeho podmínky pro trvalé příměří. Židovský stát rovněž obvinil z toho, že podniká v Pásmu Gazy genocidu a že „opakuje to, co dělal před lety Hitler“.
  
Znepokojení nad obnovením střetů v Pásmu Gazy vyjádřilo české ministerstvo zahraničí. „Odsuzujeme obnovení raketových útoků Hamasu které vedlo k ukončení rozhovorů zprostředkovaných Egyptem,“ uvedlo ministerstvo. Obě strany vyzvalo ke zdrženlivosti a návratu k vyjednáváním.

Boje začaly v červenci po únosu a vraždě tří Izraelců na Západním břehu Jordánu. Izrael akci okamžitě připsal Hamasu, který se k ní ale dosud nepřihlásil. Až nyní jeden z jeho zástupců v Turecku řekl, že únos byla „hrdinská operace Kásamu“, jež měla podpořit vězněné Palestince, kteří proti podmínkách svého věznění v Izraeli protestují hladovkou.

Izraelský list Haarec upozornil, že vlivem zničené infrastruktury se v Pásmu Gazy začíná zásadním způsobem nedostávat pitná i užitková voda. V provizorních přístřešcích, kam se muselo uchýlit na 270 000 Palestinců, se prý začínají šířit kožní nemoci a infekce. Poničenou elektrickou síť se sice podařilo zčásti opravit, ale dodávky elektřiny jsou stále omezeny na 12 hodin denně.